Ajankohtaislistaus
8.10.2019
A1-hakemuspalvelun etusivu.

Eläketurvakeskuksen uusi verkkopalvelu helpottaa A1-todistuksen hakemista ja tekee mahdolliseksi ulkomaan työskentelyyn liittyvien muutosten ilmoittamisen suoraan verkossa. Merkittävin parannus entiseen verrattuna on, että hakemuspalvelusta saa suoraan ladattua valmiin A1-todistuksen.

Työnantajayritysten on hyvä varautua hakemuskäytäntöjä sujuvoittaviin muutoksiin jo nyt. Uudistunut hakemuspalvelu avataan 25. marraskuuta.

Paperisen hakemuksen sijaan myös yrittäjät ja apurahansaajat voivat muutoksen jälkeen hakea itselleen A1-todistusta sähköisesti. Uusi hakemuspalvelu myös nopeuttaa hakemusasioiden käsittelyä. Osa hakemuksista käsitellään automaattisesti, jolloin A1-todistuksen voi saada jopa samana päivänä.

A1-todistuksen voi ladata mobiililaitteelle

Uudessa palvelussa Eläketurvakeskuksen myöntämän A1-todistuksen saa ladattua suoraan vaikkapa omalle mobiililaitteelle. Näin todistus on aina mukana ulkomaan työkomennuksella. Paperille tulostettu A1-todistus lähetetään kuitenkin vielä edelleen postitse sekä työnantajalle että työntekijälle.

Uudistuneessa hakemuspalvelussa voi ilmoittaa myös työskentelyyn ja työkomennukseen liittyvät muutokset. Palvelusta saa myös vireilläoloon liittyvän todistuksen, jolla osoitetaan, että henkilö on hakenut A1-todistusta, vaikka hakemuksen käsittely Eläketurvakeskuksessa olisi edelleen kesken.

Palvelu tarjotaan suomen lisäksi myös ruotsin- ja englanninkielisenä.

Yrityskäyttäjiltä edellytetään Suomi.fi-tunnistautumista

Uuden hakemuspalvelun käyttö edellyttää tunnistautumista Suomi.fi-palvelussa. Yrityksen puolesta asiointi edellyttää valtuutuksen tekemistä. Yritykset voivat tehdä valtuutuksen jo ennen uuden hakemuspalvelun käyttöönottoa.  Valtuutuksen voi tehdä Suomi.fi-palvelun Ulkomailla työskentelyyn liittyvän sosiaaliturva-asian hoitaminen -osiossa.

Valtuutuksen hankittuaan A1-todistusten hakeminen Eläketurvakeskuksen sähköisen hakemuspalvelussa hoituu muutoksista huolimatta sujuvasti.

Eläketurvakeskus järjestää perjantaina 22. marraskuuta ajankohtaisinfon työnantajille ulkomaantyön vakuuttamisesta. Infossa esittelemme lähemmin uudistunutta A1-hakemuspalvelua. Ilmoittautumiset pyydetään 19.11. mennessä koulutuskalenteriin.

Aiheesta lähemmin: 
Mikä on A1-todistus? (Etk.fi) 
Suomi.fi kansalaiselle (Väestörekisterikeskuksen Vrk.fi-palvelu) 
Ulkomaantyön vakuuttamisen ajankohtaisinfo 22.11. työnantajille (koulutuskalenteri) 

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.