Lundqvist Marjaana

16.6.2023 Lundqvist Marjaana

Etätyösopimus mahdollistaa entistä joustavamman työnteon Euroopassa

Suomi haluaa olla mukana mahdollistamassa työnantajille ja työntekijöille entistä joustavammat kansainväliset työntekomahdollisuudet. Siksi ETK ja STM ilmoittautuivat viime vuonna mukaan EU-työryhmään, jonka tarkoitus on selvittää rajat ylittävää etätyöskentelyä ja sen vaikutuksia sosiaaliturvaan. Mutta miten onnistuu uusien sääntöjen luominen vain kuudessa kuukaudessa?

1.10.2021 Lundqvist Marjaana

Brexit ja sosiaaliturva – mikä muuttui? Ja mitä matkan varrella tapahtui?

Brexit-soppa on jo ehtinyt hieman jäähtyä ja väljähtääkin. Mutta mistä koko brexit-keitos sai alkunsa ja mikä on lopputulos? Brexitin eri vaiheet ovat vahvistaneet ainakin ymmärrystä siitä, miten paljon EU:ssa sovituilla yhteisillä säännöksillä on merkitystä kansalaisten oikeuksiin liikkua vapaasti ja miten säännökset turvaavat myös sosiaalisia oikeuksia.

17.3.2021 Lundqvist Marjaana

Etätyö ulkomailla ei ole täysin huolta vailla

Suomalaisten työntekijöiden etätyö ulkomailla on lisääntynyt paljon viime vuosien ja erityisesti koronapandemian aikana. Mediassa on julkaistu useita juttuja siitä, miten ihanaa ja helppoa etätyön tekeminen ulkomailla on. On hyvä kuitenkin muistaa, että työnantajan näkökulmasta työntekijän etätyö ei ole aivan helppoa. Työntekoon liittyvät velvoitteet, kuten sosiaaliturva, kannattaakin selvittää etukäteen.

30.10.2020 Lundqvist Marjaana

Työkomennukset tyssäsivät koronaan. Vai tyssäsivätkö?

Maaliskuu 2020 on varmasti jäänyt kaikille suomalaisille mieleen. Korona-pandemia levisi Suomeenkin, maat sulkivat ulko-ovensa ja liikkuminen maasta toiseen vaikeutui.

18.1.2019 Lundqvist Marjaana

Freelancer ulkomailla töissä, kuka hoitaa sosiaaliturvan?

”Olen freelancer ulkomailla, miten saan A1-todistuksen?” Tätä kysytään Eläketurvakeskuksen lakiosastolta lähes päivittäin.

20.2.2018 Lundqvist Marjaana

Kun sairaanhoitaja käy töissä Norjassa ja Suomessa – kummasta maasta sosiaaliturva?

Miten käy sosiaaliturvan, jos työskentelee samaan aikaan kahdessa maassa? Tarkastelen asiaa kuvitteellisen sairaanhoitaja Tuiskun tarinan avulla. Esimerkkitapauksessa sairaanhoitaja käy säännöllisesti keikkatöissä Norjassa ja tekee virkasuhteessa töitä kuitenkin Suomessa.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.