Blogilistaus

Eläketurvakeskus julkaisi syyskuussa Skeneraattori-sovelluksen. Skeneraattorilla voi generoida erilaisia skenaarioita yhdistelemällä pitkän aikavälin laskelmien herkkyystarkastelujen oletuksia. Eri oletusten yhteisvaikutus ei ole aina ilmeinen.

Monessa tapauksessa kahden tekijän yhdistäminen vaikuttaa kuin osiensa summa. Aina ei kuitenkaan käy niin. Esimerkiksi korkea tuotto helpottaa eläkemaksun korotuspaineita erityisen paljon sellaisissa skenaarioissa, jossa rahoituksen painopiste siirtyy nykyistä enemmän rahastojen suuntaan. Näin käy esimerkiksi, jos ansiotason kasvu on hidasta tai syntyvyys on matala (kuva 1). 

Joskus eri tekijöiden vaikutus osuu eri ajankohtiin. Esimerkiksi matala syntyvyys kasvattaa eläkemaksujen korotuspainetta erityisesti vuosisadan jälkipuoliskolla. Sen sijaan korkea työllisyys alentaa maksua lähivuosikymmeninä, mutta ei juurikaan vaikuta pitkän aikavälin maksutasoon (kuva 2).

Parhaimmillaan Skeneraattori on mainio työkalu ymmärtämään paremmin eläkelaskelmiin vaikuttavien tekijöiden yhteisvaikutuksia. Ei muuta kuin kokeilemaan!

Linkki Skeneraattoriin

Linkki Etk.fi-uutiseen: Uusi skeneraattori-sovellus helpottaa eläkelaskelmien hahmottamista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *