Blogilistaus

Asiakaspalvelustamme kysyttiin hiljattain, järjestämmekö koulutusta ulkomaisen eläkkeen hakemisesta. Asiakasta oli kauhistuttanut, miten eläkkeen hakemisesta oikein selviää. Kun huomioit muutamat asiat ulkomailla olon aikana ja ennen eläkkeelle siirtymistä, eläkkeen hakeminen sujuu helposti.

Tarkista eläkemaksut, kun työskentelet ulkomailla

Tarkista jo työsuhdetta solmiessasi, mitä sosiaalivakuutusmaksuja työnantajan pitää palkastasi maksaa. Maksut saattavat erota Suomen maksuista, eikä kaikesta työskentelystä välttämättä kartu eläkettä. Varmista palkkakuitista, että työnantajasi myös hoitaa tarvittavat maksut. Virheiden korjaaminen on sitä helpompaa, mitä vähemmän aikaa työskentelystä on kulunut.

Säilytä ulkomailla työskentelyyn liittyvät asiakirjat eläkkeen hakemista varten. Monessa maassa eläkettä karttuu muustakin kuin työskentelystä. Tästä syystä esimerkiksi opiskelutodistuksia ei kannata heittää pois.

Joissain tilanteissa saatat kuulua Suomen sosiaaliturvaan, vaikka työskenteletkin ulkomailla. Tällöin kaikki lakisääteiset vakuutusmaksut maksetaan Suomeen, eikä eläkeoikeutta kartu työskentelymaassa. Suomen sosiaaliturvaan kuulumista haetaan Eläketurvakeskuksesta.

Selvitä eläkeasiasi hyvissä ajoin

Jokainen maa maksaa eläkkeet oman lainsäädäntönsä perusteella. Tästä syystä sinun on hyvä jo hyvissä ajoin ennen eläkkeelle jäämistä selvittää omaa eläkeasiaasi ulkomailta. Esimerkiksi eläkeikä saattaa erota Suomen eläkeiästä paljonkin. Monessa maassa parhaillaan nostetaan eläkeikää, joten vuosikymmenten takaiset tiedot ulkomaisesta eläkejärjestelmästä kannattaa päivittää.

Jos sinulla on Suomesta maksussa jokin etuus, selvitä etuuden maksajalta ulkomaisen eläkkeen vaikutus siihen – jo ennen eläkkeen hakemista.

Eläke on usein mahdollista hakea maksuun jo ennen eläkeikää tai vasta eläkeikää myöhäisemmästä ajankohdasta. Eläke jää yleensä sitä pienemmäksi, mitä aikaisemmin otat sen maksuun. Jos taas haet eläkettä vasta eläkeikää myöhäisemmästä ajankohdasta, saatat saada eläkkeen suurempana.

Mikäli eläkeikäsi ulkomailla on Suomea alhaisempi, voit hakea ulkomaisen eläkkeen maksuun jo ennen kuin jäät eläkkeelle Suomessa. Ansiotulot saattavat kuitenkin vaikuttaa ulkomaiseen eläkkeeseen, varsinkin, jos varhennat eläkettä. Ulkomainen eläkkeesi saattaa myös vaikuttaa tiettyihin Suomessa maksettaviin etuuksiin, esimerkiksi sairaus- tai työttömyyspäivärahaan. Jos sinulla on Suomesta maksussa jokin etuus, selvitä etuuden maksajalta ulkomaisen eläkkeen vaikutus siihen – jo ennen eläkkeen hakemista.

Oman eläkkeen määrää voi selvittää jo etukäteen

Voit selvittää oman eläkkeesi määrää jo ennen eläkkeen hakemista. Pyydä tieto suoraan ulkomaisesta eläkelaitoksesta. Ennakkolaskelma on usein vain suuntaa antava tieto. Lopullisesti eläkkeesi voidaan laskea vasta hakemuksen yhteydessä, kun ulkomaisella eläkelaitoksella on käytettävissä kaikki tarvittavat tiedot.

Kun pyydät ennakkolaskelmaa, toimita ulkomaiselle eläkelaitokselle ainakin seuraavat tiedot:

  • henkilötiedot, ainakin nykyiset ja mahdolliset entiset nimet, syntymäaika ja osoite
  • ulkomainen vakuutusnumero tai henkilötunnus
  • mahdollisimman tarkat tiedot työskentelystäsi ja asumisestasi kyseisessä maassa.

Kaikista maista ennakkolaskelmaa ei välttämättä saa. Saattaa myös olla, että voit saada sen vasta lähempänä eläkeiän täyttämistä.

Mitä eläkkeitä ulkomailta voi hakea ja mitä ei voi?

Suomessa asuva voi hakea Eläketurvakeskuksen kautta lakisääteisiä eläkkeitä

  • EU- ja ETA-maista
  • Sveitsistä
  • maista, joiden kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus: Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Kanada ja Quebec sekä Yhdysvallat.

Lisäksi neuvomme Kiinan eläkkeen hakemisessa.

Jos työnantajasi on yllä mainituissa maissa maksanut lisäeläkettä, sinun tulee hakea se itse suoraan siitä vakuutusyhtiöstä, johon lisäeläkettä on maksettu. Lisäksi mahdolliset muut eläkkeet, esimerkiksi itse maksamiisi eläkevakuutuksiin perustuvat, on haettava itse.

On myös paljon niin sanottuja sopimuksettomia maita, joiden eläkettä et Eläketurvakeskuksen kautta voi hakea. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Venäjä ja Japani. Selvitä eläkeoikeutesi tällaisissa maissa suoraan kyseisen maan eläkelaitoksesta. Eläketurvakeskukselta voi tiedustella kyseisten maiden eläkejärjestelmien yhteystietoja.

Eläkkeen hakeminen

Kun haet eläkettä, täytä eläkehakemus ja liite U ja toimita ne Eläketurvakeskukseen, omaan eläkelaitokseen tai Kelaan. Eläkehakemuksella ilmoitat, mistä maasta ja mistä ajankohdasta eläkettä haet.

Milloin eläkehakemus kannattaa jättää ja mitä asiakirjoja siihen liitetään? Se onkin jo toinen tarina, josta kerron seuraavassa blogikirjoituksessani.

Lisätietoa:

Tietoa eri maiden eläkkeistä

Usein kysyttyä ulkomaisten eläkkeiden hakemisesta

Ulkomaantyön vakuuttaminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.