Ajankohtaislistaus
20.10.2020

Koronavirus on tarttunut myös eläkejärjestelmään. Millaisia tuhot ovat ja miten niistä selvitään? Siitä keskustelevat Varman pääekonomisti Katja Bjerstedt, valtiovarainministeriön erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen ja Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto. Kokousta johtaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.

Koronaepidemia koettelee eläkejärjestelmää kahdella tavalla. Kevään historiallinen pörssisukellus sulatti ainakin tilapäisesti kymmeniä miljardeja euroja eläkevaroista. Samaan aikaan lomautukset ja irtisanomiset pienentävät Suomen palkkasummaa. Käytännössä työeläkejärjestelmään ei kerry eläkemaksuja entiseen tapaan.

Miten eläkejärjestelmä on selvinnyt koronavuodesta? Mitä tapahtuu, jos kriisi pitkittyy? Kestääkö työeläkeyhtiöiden vakavaraisuus uusia koronashokkeja? Ovatko Sanna Marinin johtaman hallituksen työllisyystoimet riittäviä?

Aiheesta keskustelemassa ja koronarokotetta testaamassa Varman pääekonomisti Katja Bjerstedt, VM:n erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen ja ETK:n toimitusjohtaja Mikko Kautto.

Eläkekomiteaa johtaa tuttuun tapaan Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki, joka suunnittelee kriisin keskellä oman työeläkeyhtiön perustamista.

Varoitus ja lupaus: tämä jakso sisältää panhuilumusiikkia.

Suoraa puhetta ja ymmärrystä

Eläketurvakeskuksen Eläkekomitea-podcast lupaa suoraa puhetta suurista kysymyksistä.

Syksyn aikana arvovaltaisen konklaavin esityslistalla on muun muassa eläkeläisköyhyys, mielenterveys, syntyvyys ja sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus.

Podcast pyrkii nostamaan keskusteluun tuoreita näkökulmia ja ajatuksia, unohtamatta huumoria. Samalla on tarkoitus lisätä ymmärrystä monimutkaisista tulevaisuuteemme vaikuttavista kehityskuluista.

Eläkekomitea on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla. Pistä ohjelma seurantaan!

Kuuntele jakso Eläkekomitea-podcastin kotisivulla

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.