Blogilistaus
18.2.2021 Sirola Marina

Eläkekoulutusten kohtaamiset muuttuivat viime keväänä rysäyksellä. Muutos on koettu sekä myönteisenä että kielteisenä – ja kaikkea siltä väliltä. Koronan takia emme Eläketurvakeskuksessa peruneet yhtään eläkelaitoksille suunniteltua eläkekoulutusta, sillä toteutimme kurssit verkon välityksellä. Oppimisen perusasiat pysyvät silti ennallaan.

ETK toteutti vuonna 2020 runsaat 40 työeläkealalle suunnattua eläkeaiheista kurssia. Kursseille osallistui lähes 2500 eläkealan ammattilaista. Valtaosa kursseista pidettiin verkon välityksellä, ja siitä tuli runsaasti kiitosta.

Koulutuspalautteiden mukaan asiakkaamme toivovat jatkossa joko paluuta vanhaan tai haluavat pitää tilanteen nykyisenlaisena – tai sitten toivovat, että tulevaisuudessa järjestämme hybriditilaisuuksia. Hybriditilaisuudessa asiakas saa valita, tuleeko hän paikan päälle vai osallistuuko etänä.

Hybriditilaisuuksissa haasteena on tarjota kaikille eri kanavien kautta osallistuville yhtä hyvä oppimiskokemus. Tilaisuuden aiheen ja tavoitteen pohjalta on jatkossakin perusteltua toteuttaa eläkekurssit erilaisina versioina. Luvassa on siis aikaan ja paikkaan sidottuja kursseja koulutustiloissa, ajasta ja paikasta riippumattomia verkkokursseja itseopiskeluun, ajasta muttei paikasta riippuvaisia verkkoseminaareja ja kaikkien näiden yhdistelmiä.

Minkälaista osaamista työeläkealalla tulevaisuudessa tarvitaan?

Tulevaisuuden ennakointi on vaikeaa ellei mahdotonta. Perustan tällä kertaa tulevaisuuteen tuijottelun pieniin taustapeilin silmäyksiin ja omaan kokemukseeni.

Työeläkelainsäädäntö muuttuu aika ajoin. Vuosittain siihen tehdään pienempiä muutoksia, ja vuosikymmenen aikana on ollut tapana tehdä hiukan isompiakin remontteja. Työeläkelainsäädännön muutoksia lienee siis luvassa jatkossakin. Eläkealan substanssitaitoja on tarpeen oppia edelleen. Sen lisäksi ympäristö ja toimintatavat muuttuvat, joten uusia osaamistarpeita syntyy ja vanhoja painuu unholaan.

Yksilön taitoina korostuvat substanssiosaamisen lisäksi:

  • itsensä johtaminen ja yhteistyötaidot
  • oppimiskyky
  • ihmisten ja osaamisten valmentamistaidot
  • asiakaskeskeisyys ja asiakaskokemuksen ymmärrys
  • kyky soveltaa tietoa, työkaluja ja teknologiaa
  • tiedon hallinta- ja arviointitaidot.

Neljä vinkkiä oppimisen tehostamiseen

Jokaisen kannattaa pohtia tulevaisuuden tarpeita tarkemmin omalta kannaltaan ja suunnata energiaa uuden oppimiseen. Evääksi tarjoan neljä vinkkiä oppimisen tehostamiseen.

1. Muista myönteinen sisäinen puhe

Altista itsesi oppimaan myönteisellä sisäisellä puheella. Jos esimerkiksi hoet itsellesi, kuinka vaikeaa eläkkeenlaskenta on, onnistut saamaan itsellesi kammon. Sinulla on samanlaiset uteliaat aivot kuin eläkkeenlaskennan mestarillakin. Harjoitus tekee mestarin, ja mestarihan harjoittelee työtään päivittäin.

2. Kartuta kokemusta rauhassa

Usein oppiminen on helpompaa, kun asiasta on jo hiukan kokemusta. Jos käsiteltävä asia on laaja ja uusi, kokonaisuudesta kannattaa ottaa selvää kiireettä ja pienissä erissä. Kiireessä kyseenalaistaminen unohtuu, ja homma pusketaan mahdollisimman nopeasti maaliin. Kiire estää oppimista, joten rauhoita tilanne ja anna aikaa vaikkapa hämmennykselle.

3. Hämmenny

Oppimisessa koetaan usein myös kielteisiä tunteita: epäonnistumista, rauhattomuutta ja hämmennystä. Hämmentyminen ei tunnu mukavalta, mutta siitä on hyötyä oppimiselle. Aivotutkijat ovat huomanneet, että hämmennys synnyttää uutta ajattelua ja mahdollistaa uudet oivallukset. Arkisessa tilanteessa se voi olla vaikkapa työkaverin toiminnasta oppimista. Hän saattaa toteuttaa tutun työn aivan toisin.

4. Tunnista ja jaa osaamista

Yhdessä työkaverisi kanssa kannattaa jakaa kokemuksia. Sanoita itsellesi, päiväkirjalle tai työkaverille oppimistilanteet ja opit. Tue ja auta työkaveria omalla osaamisellasi, se on myös oiva tapa tunnistaa oma osaaminen. Auttamisesta ja oppimisesta tulee hyvä mieli, ja se palkitsee. Samalla motivaatiosi kasvaa, ja oppimisen kierre saadaan täyteen vauhtiin.

Anna vinkkisi eläkekoulutuksen aiheeksi

ETK:n koulutus voi auttaa eläkeosaamisen kasvattamisessa. Vinkkaa meille aiheita, joista haluat oppia. Kaikille tarjolla olevat koulutukset löydät koulutuskalenterista. Asiakaskohtaisessa koulutuksessa organisaatiosi tarpeet tulevat parhaiten huomioiduksi.

Ota yhteyttä, jos tarvitset räätälöityä työeläkekoulutusta. Tällä hetkellä tarjoamme verkkokursseja ja verkkoseminaareja, myöhemmin taas tapaamisia kasvotusten verkkototeutusten rinnalla.

Eläkekoulutuksen koulutuskalenteri

Sirola Marina
Olen äiti, avopuoliso, isoäiti, sisko, koiranulkoiluttaja, innostuja, työkaveri ja olen vuodesta 2002 kouluttanut sekä järjestänyt tapahtumia eläkealalla toimiville asiantuntijoille ja kansalaisille. Viime vuonna järjestämiini koulutuksiin ja tapahtumiin osallistui yhteensä yli 1500 kuulijaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.