Ajankohtaislistaus
15.3.2021
Pieni lapsi katsoo kuvakirjaa.

Tilastojen valossa meitä odottaa lapseton maa. Alue- ja väestötutkija Timo Aro vetoaa Työeläke-lehdessä päättäjiin, jotta he ottaisivat vakavasti käynnissä olevan lapsikadon ja maan sisäisen muuttoliikkeen vaikutukset.

Konsulttiyhtiö MDI:n johtava asiantuntija Timo Aro osallistuu aktiivisesti väestöpoliittiseen keskusteluun. Nyt Työeläke-lehdessä hän nostaa hätähuudon tapaan esille neljä isoa muutosta, joihin alue- ja väestöpolitiikassa on hänen mukaansa löydettävä tulevina vuosina ratkaisuja.

Ensimmäinen niistä on syntyvyyden aleneminen ja lasten määrän väheneminen, toinen iäkkäiden määrän voimakas kasvu, kolmas työikäisten määrän väheneminen ja neljäs entisestään kiihtyvä muuttoliike maan sisällä.

– Ymmärretäänkö oikeasti, kuinka isosta muutoksesta on kyse? Väestöennusteen perusteella meillä on vuonna 2030 noin 56 000 alle kouluikäistä lasta vähemmän kuin nyt. Ala- ja yläkouluikäisten määrä vähenee 96 000:lla, Aro vetoaa päättäjiin.

Seuraukset ulottuvat eläkkeisiin

Syntyvyyden nostamiseksi tarvitaan työelämään muutoksia ja entistä lapsi- ja perhemyönteisempää politiikkaa, sanovat Työeläke-lehden haastattelemat asiantuntijat Venla Berg Väestöliitosta, Johanna Laisaari valtioneuvoston kansliasta ja Heikki Tikanmäki Eläketurvakeskuksesta.

Demografisen kehityksen ja vauvakadon seuraukset ulottuvat myös eläkejärjestelmään.

– Joskus 20 vuoden päästä yhteiskunta alkaa maksaa hintaa, kun työikäinen väestö jatkuvasti vähenee, kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki toteaa.

Työeläkealan yhteistyön rakentaja

Työeläke-lehden kansiaiheessa Eläketurvakeskuksen johtaja Katri Raatikainen puhuu työeläkealan yhteistyöstä. Hän kertoo tietojärjestelmien ja rekisterien merkityksestä toimeenpanon sujuvuudessa. Näin asiakas saa koko työuransa mukaisen eläkkeen yhdeltä luukulta.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.