Ajankohtaislistaus
1.7.2025
Kuva: Markus Pentikäinen

Suomalaisista noin 55 prosenttia pitää tammikuussa sovittua eläkeuudistusesitystä vähintään melko hyvänä. Eläkebarometrin mukaan noin puolet suomalaisista luottaa eläkejärjestelmään – luottamus on laskenut edellisiin kyselyihin verrattuna. Barometrin vastauksista heijastuu yleinen epävarmuuden lisääntyminen.

Eläkebarometrissa kysyttiin yli 18-vuotiailta suomalaisilta, miten hyvinä he pitävät tammikuussa neuvotellun eläkeuudistusesityksen keskeisiä toimia. Vastaajista lähes 60 prosenttia piti neuvoteltua inflaatiovakauttajaa vähintään melko hyvänä.

Eläkevarojen sijoitustoiminnan säätelyn muutosta piti puolestaan hyvänä reilut 40 prosenttia vastaajista. Lähes yhtä suuri osa vastaajista ei pitänyt tätä muutosta hyvänä eikä huonona.

– Selvästi suurin osa suomalaisista suhtautui eläkeuudistusesitykseen myönteisesti tai neutraalisti. Kokonaisuudessaan esitystä piti hyvänä yli puolet suomalaisista, kriittisesti siihen suhtautui vain alle kymmenes. Vanhemmat vastaajat suhtautuivat uudistusesitykseen useammin myönteisesti, mutta alle 35-vuotiaistakin 45 prosenttia piti uudistusta hyvänä, sanoo ekonomisti Sanna Tenhunen Eläketurvakeskuksesta.

Lähes 30 prosenttia eläkebarometrin vastaajista ei pitänyt eläkeuudistuksessa sovittua inflaatiovakauttajaa hyvänä eikä huonona. Huonona tai melko huonona sitä piti reilu kymmenes. Sijoitustoiminnan muutokseen suhtautui kielteisesti 14 prosenttia vastaajista. Melko suuri osa vastaajista, 35 prosenttia, suhtautui eläkeuudistukseen kokonaisuudessaan neutraalisti eli ei pitänyt sitä ei hyvänä eikä huonona.

Puolet luottaa eläkejärjestelmään – epävarmuus näkyy mielipiteissä

Noin puolet vastaajista kertoi luottavansa eläkejärjestelmään. Lähes puolet oli sitä mieltä, että eläkevaroja hoidetaan luotettavasti. Nuorilla alle 30-vuotiailla luottamus eläkejärjestelmään oli vähäisempää, kun taas yli 60-vuotiailla yleisempää.

Kaikkiaan luottamus on laskenut selvästi verrattuna edellisvuoden kyselyyn. Samalla aiempaa suurempi osa vastaajista ei ollut samaa eikä eri mieltä kysymyksistä, eli suhtautui neutraalisti.

– Vastauksissa näyttäytyy epävarmuus: vahvoja mielipiteitä on aiempaa harvemmalla. Arvioihin eläkejärjestelmästä ovat saattaneet vaikuttaa maailmanpoliittinen ja taloudellinen epävarmuus sekä julkinen keskustelu eläkeuudistuksesta. On myös huomattava, että kysely on kerätty uudella tavalla, mikä heikentää tulosten vertailtavuutta aiempien vuosien vastauksiin, sanoo tutkimusosaston päällikkö Susan Kuivalainen Eläketurvakeskuksesta.

Eläkebarometrin vastaajista lähes neljännes vastasi olevansa ei samaa eikä eri mieltä väittämästä Luotan suomalaiseen eläkejärjestelmään. Neljännes vastaajista oli eri mieltä. Väittämään Eläkevaroja hoidetaan luotettavasti vastasi neutraalisti 30 prosenttia, reilu viidennes oli eri mieltä. Alle kolmannes vastaajista oli ei samaa eikä eri mieltä väittämästä Eläkkeet pystytään maksamaan tulevaisuudessa. Eri mieltä oli noin neljännes. Eläke takaa kohtuullisen toimeentulon tulevaisuudessa väittämään suhtautui neutraalisti noin kolmannes vastaajista. Reilu kolmannes oli eri mieltä.

Suurin osa pitää eläkejärjestelmän perusperiaatteita hyvinä 

Vaikka eläketurvan tulevaisuuteen ja luottamukseen liittyvissä kysymyksissä näkyy yleinen epävarmuus, vastaajat ovat laajasti tyytyväisiä eläkejärjestelmän perusperiaatteisiin.

– Valtaosa suomalaisista piti hyvinä periaatteina, että kaikki ovat saman järjestelmän ja samojen sääntöjen piirissä, eläkemaksut ovat korkeampia suurempituloisille ja että korkeampia eläkemaksuja maksaneet saavat korkeampaa eläkettä, Sanna Tenhunen toteaa.

Noin puolet vastaajista arvioi, että eläkkeet pystytään maksamaan myös tulevaisuudessa. Kolmannes ajatteli eläkkeiden takaavan kohtuullisen toimeentulon tulevaisuudessa. Näissä kysymyksissä myönteisesti vastanneiden osuudet pysyivät suurin piirtein samoina kuin edellisvuoden kyselyssä.

Kyselyyn vastasi huhtikuussa noin tuhat 18 vuotta täyttänyttä suomalaista. Tänä vuonna kysely kerättiin internetpaneelilla, aiempina vuosina vastaukset on saatu puhelinhaastatteluilla.

Eläkebarometrissa kysyttiin eläkeuudistuksen keskeisistä toimista

  • Inflaatiovakauttaja hillitsee maksussa olevien eläkkeiden indeksikorotuksia niin että korotukset vastaavat palkkojen kehitystä, jos hintataso nousee palkkoja voimakkaammin kahden vuoden ajanjaksolla.
  • Sijoitustoiminnan säätelyn muutos lisää yksityisten alojen työeläkelaitosten mahdollisuuksia tavoitella parempia sijoitustuottoja.

Lue lisää eläkeuudistusesityksestä: Eläkeuudistus 2025 (Etk.fi)

Lue julkaisu kokonaisuudessaan:

Eläkebarometri 2025 (Julkari)

Lue lisää Etk.fi:ssä:

Blogikirjoitus: Maailman meno heijastuu myös ajatuksiin eläkkeistä

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.