Ajankohtaislistaus
3.1.2024

Työeläkeote lähetetään postitse jatkossa kolmen vuoden kuluttua siitä, kun henkilölle on viimeksi lähetetty työeläkeote tai siitä, kun hän on viimeksi käynyt katsomassa työeläkeotteensa verkkopalvelussa. Muutos astui voimaan vuoden 2024 alusta.

Suomessa asuville, ansioita saaneille henkilöille on tähän saakka lähetetty postitse työeläkeote joka kolmas vuosi. Kunakin vuonna työeläkeotejakelussa mukana olevat on käytännössä valittu syntymäkuukauden perusteella (yhtenä vuonna tammi–huhtikuussa, seuraavana touko–elokuussa ja kolmantena syys–joulukuussa syntyneet).

Työeläkeotejakelusta on aiemmin voitu karsia ne työntekijät, jotka ovat käyneet verkkopalvelussa katsomassa työeläkeotteensa jo aiemmin kyseisen lähettämisvuoden aikana. Mutta paperinen ote saattoi tulla myös heti seuraavana vuonna, vaikka henkilö olisi edellisvuonna käynyt katsomassa otteensa. Näin ei tapahdu enää jatkossa.

Yksityisellä sektorilla työeläkeotteita on postitettu vuodesta 2008 lähtien. Työeläkeote lähetettiin aluksi vuosittain, mutta vuodesta 2012 lähtien joka kolmas vuosi. Julkisen puolen työntekijöiden työeläkelaitos Keva on tarjonnut työeläkeotteen pääsääntöisesti vain sähköisenä.

Työeläkeote lähetetään ensimmäisen kerran 20 vuotta täyttävälle ikäluokalle.

Ote kannattaa katsoa verkosta, paperisen saa yhä pyynnöstä

– Nyt tehdyllä muutoksella kannustetaan ihmisiä tarkistamaan oma työeläkeotteensa säännöllisesti verkossa, jossa ote on myös sisällöltään selvästi kattavampi. Työeläkeotteen voi tarkistaa milloin tahansa Työeläke.fi-verkkopalvelun tai oman työeläkelaitoksen verkkopalvelun kautta, Eläketurvakeskuksen johtaja Katri Raatikainen kertoo.

Työeläkeotteen saa kuitenkin jatkossakin erikseen pyytämällä postitse. Henkilö voi verkossa valita myös haluavansa otteen jatkossa ainoastaan sähköisenä. Jos henkilö on valinnut vain sähköisen otteen, hänelle lähetetään paperiote vain, jos hän ei ole katsonut sähköistä otettaan neljään vuoteen.

Verkon työeläkeotteessa on kattavammat tiedot

Työeläkeotteelta voi tarkistaa tähän mennessä jo kertyneen eläkkeen määrän ja varmistaa, että eläkettä on kertynyt kaikista eri ansioista. Henkilön iästä ja työeläkelaitoksesta riippuen osa näkee otteeltaan myös oman eläkeikänsä tai arvion tulevan eläkkeensä määrästä.

Työeläkelaitosten verkkopalveluissa asiakas saa käyttöönsä laajan palvelukokonaisuuden, joka on kattavampi kuin postitse lähetettävä työeläkeote. Verkon työeläkeotteella näkyy esimerkiksi henkilön koko työhistoria, kun postitse lähetettävällä otteella näkyy pääsääntöisesti vain kuluvan ja kuuden viimeisen vuoden ansiotiedot. Lisäksi verkkopalvelussa asiakkailla on mahdollisuus kokeilla erilaisia laskureita ja saada eläkearvioita eri tilanteista.

– Työeläkealan sähköisten palveluiden käyttö on lisääntynyt reilusti muutamassa vuodessa, ja kasvu jatkuu. On hienoa, että samalla työntekijöiden tietoisuus omasta eläketurvastaan kasvaa. Sähköisten palveluiden käytön lisääntyminen tuo työeläkejärjestelmälle myös merkittäviä kustannussäästöjä, kun työeläkeotteiden tulostus- ja postituskulut alenevat, johtaja Katri Raatikainen kertoo.

Paperisia otteita jaettu vuosittain vajaa miljoona

Vuonna 2022 paperisia otteita lähetettiin postitse noin 850 000 kappaletta. Sähköisiä työeläkeotteita käytiin katsomassa viime vuonna lähes 700 000 kertaa. Luku ei kerro henkilömäärää, sillä sama henkilö on voinut käydä katsomassa monta kertaa oman työeläkeotteensa. Pelkästään sähköisen otteen valinneita on ollut noin 20 prosenttia vakuutetuista.

Aiheesta lisää:

Uutisen otsikkoa muokattu 4.1.2024 klo 10.30.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.