Ajankohtaislistaus
13.5.2025

Viime vuonna alkoi 31 000 osittaista vanhuuseläkettä. Osittaista vanhuuseläkettä nostetaan sekä taloustilanteen helpottamiseksi että työnteon vähentämiseksi.

Suomalaisten kiinnostus osittaisen vanhuuseläkkeeseen vahvistuu vuosi vuodelta. Eläketurvakeskuksen (ETK) tuoreiden tilastojen mukaan jo joka kolmas vuosina 1959–1961 syntyneistä työeläkevakuutetuista on nostanut osittaista eläkettä.

Osittaista vanhuuseläkettä on voinut hakea vuodesta 2017 lähtien. Tilastojen perusteella eläke on kuitenkin vasta nyt noussut koko kansan suosioon. Vuonna 2024 alkoi 31 000 osittaista vanhuuseläkettä. Määrä oli tilastohistorian toiseksi korkein ja 10 000 kappaletta edellisvuotta suurempi. 

–  Lisäksi eläkettä on haettu tasaisesti läpi vuoden. Vuosina 2022 ja 2023 osittaista eläkettä haettiin erityisesti loppuvuodesta poikkeuksellisen indeksikehityksen vuoksi. Suomalaiset ovat selvästi oppineet tuntemaan tämän eläkkeen mahdollisuudet, kehityspäällikkö Jari Kannisto kertoo.

Myös heikko taloustilanne kasvattanee eläkkeen suosiota.

– Työttömyyden kasvu, lomautukset, edellisvuosien inflaatio. Nämä kaikki ajavat ikääntyneitä etsimään lisätuloja osittaisesta vanhuuseläkkeestä. Rahantarve kasvaa.

Joka kolmas 61–68-vuotias sai viime vuonna osittaista eläkettä

Osittainen vanhuuseläke otetaan usein heti 61 vuoden iän täyttämisen jälkeen, mutta sen suosio vaihtelee eri puolilla Suomea. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä yleisempi osittainen vanhuuseläke on.

Kun Suomessa lähes joka kolmas 61–68-vuotias vakuutettu sai viime vuonna osittaista vanhuuseläkettä, Lapissa heitä oli 38 prosenttia. Kainuussa ja Päijät-Hämeessä osuus oli yli 35 prosenttia. Vastaavasti Ahvenanmaalla vain viidennes oli valinnut osittaisen eläkkeen.

Vuoden 2024 loppuun mennessä on päättynyt 71 000 osittaista vanhuuseläkettä – siis saman verran kuin eläkkeitä oli voimassa viime vuoden lopussa. Eläkkeistä valtaosa on päättynyt varsinaisen vanhuuseläkkeen alkamiseen.

– OVE:n suosio on noussut nopeasti. Osittaisesta vanhuuseläkkeestä nauttineiden määrä on nyt yli kaksinkertainen vuoteen 2021 verrattuna, Kannisto toteaa.

Työntekoa vähentäneiden osuus nousussa

Vuonna 2024 osittaisen vanhuuseläkkeen ottaneista lähes 90 prosenttia oli työssä ennen eläkkeen ottamista. Näistä työssä olleista 90 prosenttia oli työssä myös vuoden 2024 lopussa eli he jatkoivat työntekoa. Näin on ollut myös aiempina vuosina.

Mutta osa eläkkeen ottaneista on vähentänyt työn tekemistä.

– Palkkatiedot viittaavat siihen, että lähes puolet osittaisen vanhuuseläkkeen valinneista vähentää työntekoa. Työntekoa vähentäneiden osuus on selvästi noussut. Viime vuonna osittaisen vanhuuseläkkeen valinnan jälkeen keskiansio laski jonkin verran muiden samanikäisten työssä jatkavien keskiansion alapuolelle.

Osittaisen vanhuuseläkkeen vaikutus suomalaisten työuran pituuteen on vielä epäselvä. Joka tapauksessa kolmasosa osittaisen vanhuuseläkkeen valinneista näyttää nyt jatkavan työssä yli vanhuuseläkkeen alaikärajan.

Eläkettä saa keskimäärin 840 euroa kuukaudessa

Neljä viidestä viime vuonna alkaneesta osittaisesta vanhuuseläkkeestä oli 50 prosentin tasoisia. Maksettava eläke oli keskimäärin 840 euroa kuukaudessa.

ETK:n Kannisto kuitenkin muistuttaa varhennusvähennyksestä.

– Muista, että syöt loppuvuosiesi leipää. Esimerkiksi viime vuonna nuorimman ikäluokan varhennusajan enimmäispituus oli neljä vuotta. Tämä varhennusvähennyksen maksimiaika merkitsi viidenneksen leikkausta nostettuun eläkkeen osaan. Tämä leikkaus jää pysyvästi pienentämään lopullista vanhuuseläkettä.

Osittainen vanhuuseläke

  • korvasi osa-aikaeläkkeen vuoden 2017 eläkeuudistuksessa.
  • antaa 61 vuotta täyttäneelle henkilölle mahdollisuuden ottaa kertyneestä eläkkeestään maksuun neljänneksen (25 %) tai puolet (50 %).
  • vähentää eläkettä pysyvästi 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta ennen vanhuuseläkkeen alaikärajan täyttämistä.
  • on mahdollista ottaa myös vanhuuseläkkeen alaikärajan täyttämisen jälkeen. Tällöin siihen lasketaan 0,4 prosentin lykkäyskorotus jokaiselta lykkäyskuukaudelta.
  • ei edellytä työaika- tai palkkaseurantaa. Voit olla työtön tai töissä ja nostaa eläkettä.
  • Vuonna 1964 syntyneillä osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ikäraja on 62 vuotta.

Aiheesta lisää:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.