Pensionsskyddets primära uppgift är att trygga försörjningen under tiden som pensionär. Under programperioden forskar vi i pensionsskyddets nivå och i pensionsslag och befolkningsgrupper som är centrala med tanke på utvecklingen av pensionsskyddet.

Tiden som pensionär är ett flera år eller t.o.m. årtionden långt livsskede med perioder som är olika ur ekonomiskt perspektiv. Under perioden utför vi longitudinella studier på individnivå av inkomstnivåförändringar bland pensionärer och upprepar en ekonomienkät bland pensionärsbefolkningen.

Hur pensionärerna klarar sig ekonomiskt bedöms främst utgående ifrån inkomsterna. Pensionärernas ekonomi undersöks också ur konsumtionens och den subjektiva upplevelsens perspektiv.

Under programperioden undersöks kunskaperna om pensionsskyddet bland personer i arbetsför ålder och deras uppfattningar om hur pensionsskyddet räcker till och hur hållbart det är och om dess centrala principer.

Aktuellt

Pensionärspar har meningsskiljaktigheter om pengar oftast vid tiden för pensionering

Nästan hälften av pensionärsparen har meningsskiljaktigheter om penningärenden. Motstridigheter finns oftare hos dem som nyligen pensionerats än hos äldre pensionärer. De finns oftare hos de par som upplever ekonomisk knapphet. Finländska pensionärspars meningsskiljaktigheter om penningärenden har studerats för första gången i en forskningsartikel som publicerats i tidskriften Yhteiskuntapolitiikka.

Läs mer på Etk.fi:

På andra webbplatser:


Pensionsbarometern: Arbetsrelaterad invandring är det populäraste sättet att stärka pensionsfinanserna – motstånd mot nedskärning av pensionerna

Drygt 60 procent av finländarna anser att arbetsrelaterad invandring är ett bra sätt, om finansieringen av pensionerna behöver stärkas. Det näst populäraste alternativet enligt den nya Pensionsbarometern är att höja pensionsavgifterna. Nedskärning av nuvarande och framtida pensioner är något som största delen av svararna motsätter sig.

Läs mer på Etk.fi:

På andra webbplatser:


Äldre har mindre risk än andra att uppleva försörjningssvårigheter – vad beror det på?

Mellan de europeiska länderna finns det stora skillnader i hur allmänt det är att personer i pensionsåldern upplever försörjningssvårigheter. Finland hör till de länder där det finns relativt lite försörjningssvårigheter och svårigheterna hos dem äldre än 64 år är sällsyntare än hos andra åldersgrupper, framgår det i en färsk forskningsartikel.

Läs mer på Etk.fi:

På andra webbplatser:


I Norden bor de som fyllt 75 ofta ensamma, i Sydeuropa i flergenerationshushåll – stora skillnader i fattigdomsrisk

I Finland och Sverige är skillnaden i fattigdomsrisk mellan kvinnor och män efter fyllda 75 år stor, eftersom det finns tydligt fler ensamboende kvinnor än män. I Pensionsskyddscentralens forskningsartikel studeras skillnaderna i fattigdomsrisk i 14 EU-länder. Det är överraskande stora skillnader mellan nordliga och sydliga länder.

Läs mer på Etk.fi:

På andra webbplatser:


Inkomstnivån förändras jämförelsevis lite när man går i pension

Enligt en ny undersökning minskade inkomsterna för personer som gick i pension från arbete med en femtedel i genomsnitt. Låginkomsttagares, t.ex. arbetslösas, inkomster rentav ökade lite. Inkomstutvecklingen varierade dock betydligt mellan individerna. I undersökningen studerades personer som gått i pension år 2017 och utvecklingen av deras nettoinkomster åren 2013–2020. Undersökningen publicerades i Kansantaloudellinen aikakauskirja 4/2023.

Läs mer på Etk.fi:

På andra webbplatser:


Ju mer skulder, desto missnöjdare är pensionärer med sin ekonomi

Skulder, inkomster och hälsa har ett starkt samband med hur nöjda ålderspensionärer är med sin ekonomi. I Södra Finland är pensionärerna mindre nöjda med sin ekonomi än i Östra och Norra Finland, om man beaktar skillnaderna i inkomst och förmögenhet. Det framgår av en färsk forskningsartikel av Pensionsskyddscentralen (PSC).

Läs mer på Etk.fi:

På andra webbplatser:


Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.