Om du är företagare eller stipendiat och tillfälligt åker utomlands från Finland för att arbeta, kan du under vissa förutsättningar omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Huruvida du omfattas av den sociala tryggheten i Finland beror bl.a. på i vilket land du arbetar och hur länge. Tillfälligt arbete kan utgöras t.ex. av ett projekt, en utbildningsresa eller distansarbete i ett annat land. 

En företagare eller stipendiat som tillfälligt arbetar i EU-länderna behöver ett A1-intyg som bevis på att hen omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Intyget ska sökas hos Pensionsskyddscentralen (PSC), som beviljar det. Utan A1-intyg kan företagaren eller stipendiaten inte omfattas av den sociala tryggheten i Finland och lagstadgade avgifter får inte betalas till Finland.   

Företagare och stipendiater som ska tillfälligt arbeta i ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet (avtalsland) ska i fråga om en del länder ansöka om ett intyg som motsvarar A1-intyget för att kunna omfattas av den sociala tryggheten i Finland.  

Om företagaren eller stipendiaten ska arbeta i övriga länder ska hen meddela till FPA om att hen arbetar utomlands. 

På den här sidan finns information om hur företagare och stipendiat kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland och hur utlandsarbete försäkras i ett eller flera EU-länder, avtalsländer och icke-avtalsländer. 

Faktorer som påverkar försäkringen av företagares och stipendiaters utlandsarbete

I vilket land utlandsarbete ska försäkras beror på

  • utlandsarbetets varaktighet
  • arbetslandet
  • arbetsrollen eller rollerna
  • var företaget har sina huvudsakliga intressen eller i vilket land stipendiet har beviljats
  • om företagaren eller stipendiaten före utlandsarbetet har omfattats av den sociala tryggheten i Finland antingen på basis av bosättning eller arbete.

I fråga om företagare beror det dessutom på

  • om företagaren har haft en försäkring enligt lagen om pension för företagare (FöPL) i kraft i minst 4 månader före utlandsarbetet i ett annat EU- eller avtalsland.

I fråga om stipendiat beror det också på 

  • om stipendiaten har en försäkring enligt lagen om pension för lantbruksföretagare (LFöPL) i kraft minst från den tidpunkt då arbetet i ett EU-eller avtalsland börjar.

En egenföretagare är en person som förvärvsarbetar för egen räkning på egen företagarrisk, och arbetet sker inte i ett anställnings- eller tjänsteförhållande. Det kan vara fråga om arbete som frilans eller lättföretagare eller i ett uppdragsförhållande. Försäkringsskyldigheten gäller också företagare i bisyssla, om kriterierna för FöPL-försäkringsskyldigheten uppfylls. 

En person som har försäkrat sig enligt lagen om pension för lantbruksföretagare (LFöPL) och som bedriver lantbruksverksamhet, renskötsel eller fiske eller äger skog är också företagare.

På andra webbplatser: 

En stipendiat är en person som har fått ett stipendium för vetenskap eller konst i Finland. Stipendiet försäkras på LPA enligt lagen om pension för lantbruksföretagare (LFöPL), om kriterierna för försäkringen uppfylls.  

På andra webbplatser: 

Med EU-länder avses

  • EU-länderna: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.
  • EES-länderna: Island, Liechtenstein och Norge.
  • Schweiz och Storbritannien.

Avtalsländerna:

  • Australien, Chile, Indien, Israel, Japan, Kanada, Kina, Quebec, Sydkorea och USA.

Övriga länder, s.k. icke-avtalsländer:

  • Icke-avtalsländer är andra länder än de som nämnts ovan, t.ex. Thailand, Brasilien och Sydafrika.

Företagare och stipendiater i EU-länder 

Om du tillfälligt lämnar Finland för att arbeta utomlands, t.ex. på arbetsresa, i projektarbete eller för att arbeta på distans, kan du omfattas av den sociala tryggheten i endast ett land. Du kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland medan du arbetar i ett eller flera EU-länder, om du har beviljats ett A1-intyg från Finland. 

När en företagare tillfälligt reser från Finland till ett annat EU-land för att arbeta, till exempel för projektarbete eller distansarbete, kan företagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland om hen har ett A1-intyg som beviljats från Finland. 

En företagare kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland och få ett A1-intyg medan hen arbetar i ett annat EU-land, om hen 

  • arbetar tillfälligt, högst 2 år i ett EU-land  
  • normalt bedriver företagarverksamhet i Finland 
  • bedriver likadan företagsverksamhet i utlandet som i Finland 
  • har bedrivit företagsverksamhet i Finland före utresan och har som bevis på detta haft en FöPL-försäkring i kraft minst 4 månader före utresan. 

Företagaren ska ansöka om ett A1-intyg hos PSC. Om kriterierna uppfylls, kan företagaren få ett A1-intyg som bevis på att hen omfattas av den sociala tryggheten i Finland. 

Exempel Personen har arbetat som företagare i Finland och åker till Estland för att arbeta där för sitt företags räkning i ett år. Företagaren har en FöPL-försäkring som varit i kraft i 6 månader innan hen börjar arbeta i Estland. Företagaren ansöker om A1-intyg hos PSC. Kriterierna uppfylls och PSC beviljar företagaren ett A1-intyg. Enligt intyget omfattas företagaren av den sociala tryggheten i Finland medan hen arbetar i Estland och kan fortsätta betala för FöPL-försäkringen i Finland. 

Om företagaren arbetar i ett annat EU-land i mer än 2 men mindre än 5 år och vill ha FöPL-försäkringen i kraft i Finland, ska hen ansöka om undantag och ett nytt A1-intyg hos PSC. Undantag förutsätter alltid också samtycke av arbetslandet. 

Om en företagare regelbundet arbetar i två eller flera EU-länder ska hen ansöka om A1-intyg i sitt bosättningsland. Om företagaren bor i Finland, ska hen ansöka om intyg hos PSC. Företagaren kan endast omfattas av den sociala tryggheten i ett land i sänder och får A1-intyget från det land där hen omfattas av den sociala tryggheten. Företagaren ska betala de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i det land därifrån hen får A1-intyget. 

En företagare som arbetar i flera länder kan t.ex. regelbundet göra korta arbetsresor till utlandet eller ha projektarbeten eller ibland arbeta på distans utomlands och ibland i Finland. 

En företagare kan arbeta i flera EU-länder tills vidare eller tillfälligt.  A1-intyget beviljas dock alltid på viss tid, för högst 2 år i sänder.

Bosättningslandets betydelse för företagarens sociala trygghet 

Företagarens bosättningsland och mängden arbete i bosättningslandet har betydelse för i vilket land företagaren omfattas av den sociala tryggheten medan hen arbetar i flera EU-länder.  

Vid fastställandet av företagarens bosättningsland beaktas bl.a. i vilket land företagarens familj bor, i vilket land företagaren har en stadigvarande bostad och i vilket land företagaren tillbringar sina semestrar. Vid fastställandet av företagarens bosättningsland beaktas personens boendesituation som helhet.  

Om företagaren arbetar minst 25 % i sitt bosättningsland anses hen arbeta en väsentlig del i sitt bosättningsland. Vid fastställandet av en väsentlig del beaktas företagarens arbetstid och/eller förvärvsinkomst. 

Om företagaren utför en väsentlig del av sitt arbete i bosättningslandet (minst 25 %):Företagaren omfattas av den sociala tryggheten i sitt bosättningsland och betalar lagstadgade socialförsäkringsavgifter dit.

Exempel A: Företagaren bor stadigvarande i Finland och arbetar i Finland 45 % och i Estland 55 % av sin arbetstid. Företagaren ska själv ansöka om ett A1-intyg från sitt bosättningsland Finland. Företagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland, eftersom hen arbetar en väsentlig del av sin arbetstid i sitt bosättningsland Finland. PSC beviljar ett A1-intyg. 

Exempel B: Företagaren bor stadigvarande i Finland. Hen arbetar normalt i Finland och arbetar dessutom flera några veckors perioder på distans i Spanien under året. Utöver dessa har hen kundmöten i andra EU-länder. 

Företagaren ansöker om A1-intyg hos PSC. Personer som regelbundet arbetar i flera länder kan beviljas ett A1-intyg för 2 år i sänder, om kriterierna uppfylls. Samma intyg omfattar allt arbete i EU-länderna under den tiden. Företagaren behöver alltså inget separat intyg för varje land eller varje period med utlandsarbete.  

På ansökan om intyg ska företagaren uppge de länder där hen har avtalat eller planerat arbete under det kommande året. Om arbetsländerna blir fler under intygets giltighetstid behöver hen inte ansöka om ett nytt A1-intyg för dem.  

Enligt A1-intyget FöPL-försäkrar företagaren i Finland sitt företagararbete i alla länder och ska inte betala lagstadgade socialförsäkringsavgifter till andra länder. 

Om företagaren inte utför en väsentlig del av sitt arbete i bosättningslandet (minst 25 %): Företagaren försäkrar sitt arbete i det land där företagets huvudsakliga intressen finns. Företagaren ansöker om ett A1-intyg i sitt bosättningsland. 

Exempel C: Företagaren bor stadigvarande i Finland. Hen arbetar 20 % av sin arbetstid i Finland och 80 % i Sverige. Företagaren ansöker om ett A1-intyg i sitt bosättningsland Finland. Företagets huvudsakliga intressen finns i Finland. Företagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland, trots att hen inte arbetar en väsentlig del av sin arbetstid i sitt bosättningsland Finland. Hen får ett A1-intyg från PSC och försäkrar det arbete hen utför i både Finland och Sverige med en FöPL-försäkring i Finland. 

När en stipendiat lämnar Finland för att tillfälligt arbeta utomlands, till exempel för forskning eller distansarbete, kan hen under vissa förutsättningar omfattas av den sociala tryggheten i Finland. För att omfattas av den sociala tryggheten i Finland behöver stipendiaten ett A1-intyg. Ansökan om intyg ska göras hos Pensionsskyddscentralen, som beviljar det.    

En stipendiat kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland och få ett A1-intyg, om hen  

  • arbetar tillfälligt i ett annat EU-land 
  • får ett stipendium som beviljats i Finland  
  • omedelbart före utresan har omfattats av den sociala tryggheten i Finland 
  • har tecknat en LFöPL-försäkring för den tid hen arbetar utomlands. 

Stipendiaten kan arbeta tillfälligt i ett EU-land i högst två år. Tidsgränsen gäller alltid ett land. Stipendiaten ska ansöka hos Pensionsskyddscentralen om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Om kriterierna uppfylls, får stipendiaten ett A1-intyg som bevis på att hen omfattas av den sociala tryggheten i Finland. 

Exempel Stipendiaten får ett stipendium av en finsk stiftelse och reser till Frankrike för att arbeta där ett år. Stipendiaten har LFöPL-försäkrat stipendiet och omfattas av den sociala tryggheten i Finland innan hen börjar arbeta i Frankrike. Stipendiaten ansöker om ett A1-intyg hos PSC. PSC beviljar A1-intyget och stipendiaten omfattas av den sociala tryggheten i Finland medan hen arbetar i Frankrike.

Om stipendiaten arbetar mer än 2 år men mindre än 5 år i ett annat EU-land och vill ordna sin sociala trygghet i Finland, kan hen ansöka om undantag hos PSC. Man ansöker om undantag med samma A1-ansökan som används för situationer i vilka utlandsarbetet pågår mindre än 2 år. 

På andra webbplatser: 

Om en stipendiat regelbundet arbetar i flera EU-länder ska hen ansöka om A1-intyg i sitt bosättningsland. Om bosättningslandet är Finland, ska stipendiaten ansöka om intyget hos PSC:  

En stipendiat som arbetar i två eller flera länder kan endast omfattas av den sociala tryggheten i ett land i sänder och får A1-intyget från det land där hen omfattas av den sociala tryggheten.  

En stipendiat som arbetar i flera länder kan t.ex. regelbundet resa utomlands i samband med ett forskningsprojekt eller ibland arbeta på distans utomlands och ibland i Finland. 

En stipendiat kan arbeta i flera EU-länder tills vidare eller tillfälligt. A1-intyg beviljas emellertid alltid på viss tid, för högst 2 år i sänder, förutsatt att LFöPL-försäkringen har beviljats för samma tid. 

Bosättningslandets betydelse för stipendiatens sociala trygghet 

Stipendiatens bosättningsland och hur mycket stipendiaten arbetar i sitt bosättningsland har en betydelse vid avgörandet av i vilket land en stipendiat som arbetar i flera länder omfattas av den sociala tryggheten.  

Vid fastställandet av stipendiatens bosättningsland beaktas bl.a. i vilket land stipendiatens familj bor, var stipendiaten har en stadigvarande bostad och i vilket land stipendiaten tillbringar sin semester. Vid fastställandet av stipendiatens bosättningsland beaktas hens boendesituation som helhet. 

Om stipendiaten arbetar minst 25 % i sitt bosättningsland anses hen arbeta en väsentlig del i sitt bosättningsland. Vid fastställandet av väsentlig del beaktas arbetstiden och/eller stipendiets andel av personens inkomster. 

Om stipendiaten utför en väsentlig del av sitt arbete (minst 25 %) i bosättningslandet: Stipendiaten omfattas av den sociala tryggheten i sitt bosättningsland och betalar lagstadgade socialförsäkringsavgifter dit. 

Exempel A: Stipendiaten bor stadigvarande i Finland och arbetar med ett finländskt stipendium så att hen arbetar 35 % av sin arbetstid i Finland och 65 % i Italien. Stipendiet är försäkrat enligt LFöPL för ett år. Stipendiaten ansöker om ett A1-intyg i Finland. PSC beviljar A1-intyg för ett år och stipendiaten ska betala alla lagstadgade försäkringsavgifter till Finland under A1-intygets giltighetstid. Stipendiaten omfattas av den sociala tryggheten i Finland också till den del hen arbetar i Italien, eftersom hen arbetar en betydande del av sin arbetstid i sitt bosättningsland Finland. 

Exempel B: Stipendiaten bor stadigvarande i Finland och arbetar normalt i Finland. Stipendiaten har en LFöPL-försäkring i Finland. Utöver arbetet i Finland utför stipendiaten distansarbete och utbildningsresor i andra EU-länder under året. Stipendiaten ansöker om ett A1-intyg hos PSC. Stipendiaten omfattas av den sociala tryggheten i Finland och PSC beviljar A1-intyg för ett år.  

Personer som regelbundet arbetar i flera länder kan beviljas ett A1-intyg, om kriterierna uppfylls. Samma intyg omfattar allt arbete i EU-länderna under den tiden. Stipendiaten behöver alltså inte ett separat intyg för varje period med utlandsarbete.  

På ansökan om intyg ska stipendiaten helst uppge de länder där hen har avtalat eller planerat arbete under det kommande året. Om arbetsländerna senare blir fler behöver hen inte ansöka om ett nytt A1-intyg för dem.  

Enligt A1-intyget LFöPL-försäkrar stipendiaten arbetet i Finland och ska inte betala lagstadgade socialförsäkringsavgifter till andra länder. 

Om stipendiaten inte utför en väsentlig del av sitt arbete (minst 25 %) i bosättningslandet: Stipendiaten försäkrar arbetet i det land där stipendiet har beviljats och försäkrats. 

Exempel C: Stipendiaten bor stadigvarande i Finland och arbetar i två år med ett finländskt stipendium så att hen arbetar 15 % av sin arbetstid i Finland och 85 % i Frankrike. Stipendiaten ansöker om ett A1-intyg i sitt bosättningsland Finland. Hen omfattas av den sociala tryggheten i Finland, fastän hen inte arbetar en väsentlig del av sin arbetstid i sitt bosättningsland Finland. Eftersom stipendiet har beviljats i Finland och LFöPL-försäkrats i Finland anses stipendiatens verksamhet huvudsakligen ske i Finland. PSC beviljar ett A1-intyg för två år. Under intygets giltighetstid ska stipendiaten betala alla lagstadgade socialförsäkringsavgifter endast till Finland. 

I fråga om en person som arbetar i flera olika roller och i flera olika länder är det av betydelse i vilka roller personen arbetar. Mängden arbete i respektive roll saknar betydelse.   

Företagare eller stipendiat och offentligt anställd: När en person arbetar som företagare eller stipendiat i ett land och som offentligt anställd i ett annat land omfattas hen alltid i fråga om allt arbete av den sociala tryggheten i det land där hen arbetar som offentligt anställd.  

Exempel A: En person arbetar som stipendiat i ett forskningsprojekt i Finland och dessutom på deltid som offentligt anställd i Sverige. Personen ansöker själv om ett A1-intyg hos PSC och PSC överför ansökan till den svenska myndigheten. Sverige beviljar ett A1-intyg. Personen omfattas av den sociala tryggheten i Sverige och den offentliga svenska arbetsgivaren betalar de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i Sverige. Dessutom ska personen själv se till att stipendiet försäkras i Sverige. 

Anställd och företagare eller stipendiat: När en person arbetar som anställd i ett land och som företagare eller stipendiat i ett annat land omfattas hen av den sociala tryggheten i det land där hen arbetar som anställd.  

Exempel B: Stipendiaten bor i Finland och arbetar som forskare i Finland med ett finländskt stipendium. Dessutom arbetar personen som anställd i Tyskland. Personen ansöker själv om ett A1-intyg i sitt bosättningsland Finland och PSC överför ansökan till den tyska myndigheten. Tyskland beviljar ett A1-intyg. Personen omfattas av den sociala tryggheten i Tyskland och hens tyska arbetsgivare betalar de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i Tyskland. Dessutom ska personen själv se till att det stipendiefinansierade arbetet försäkras i Tyskland. 

På andra webbplatser: 

Företagare och stipendiat i ett avtalsland 

Om du arbetar som företagare eller stipendiat i ett land med vilket Finland har en bilateral överenskommelse om social trygghet (avtalsland), avgörs din sociala trygghet på basis av överenskommelsen om social trygghet eller de nationella bestämmelserna om social trygghet i Finland och arbetslandet. 

Överenskommelserna om social trygghet innehåller inte bestämmelser om stipendier. Vid arbete i avtalsländer tillämpas dock bestämmelserna om företagare på stipendiater, om annat inte har överenskommits. Alla bilaterala överenskommelser om social trygghet innehåller dock inte heller försäkringsregler för företagare. Då ska man se vad Finlands nationella lagstiftning föreskriver om försäkring av företagare eller stipendiater som arbetar utomlands. 

Avtalen om social trygghet omfattar inte alla lagstadgade socialförsäkringsavgifter eller -förmåner i Finland. Om en företagare eller stipendiat arbetar i ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet, kan det hända att hen måste betala lagstadgade socialförsäkringsavgifter i antingen det ena eller båda länderna, beroende på arbetsland. 

Nedan finns information om de försäkringsregler som gäller företagare och stipendiat i överenskommelserna om social trygghet enligt land. 

Företagare: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Australien finns inte försäkringsbestämmelser om företagare. När en företagare reser till Australien för att arbeta där är utgångspunkten att företagaren ska betala de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i Australien enligt Australiens lagstiftning.  

Eftersom överenskommelsen inte har bestämmelser om företagare, kan företagaren inte få ett intyg om att hen omfattas av den sociala tryggheten i Finland från PSC, när hen ska arbeta som företagare i Australien. 

Om företagaren ska arbeta mindre än ett år i Australien, kan hen ändå ha FöPL-försäkringen i kraft i Finland om 

  • hen fortfarande är bosatt i Finland medan hen arbetar i Australien.  
  • hen har haft en FöPL-försäkring i minst 4 månader i Finland före utresan till Australien.  

Om företagaren vet att arbetet utomlands kommer att fortgå mer än ett år, ska hen avsluta sin FöPL-försäkring redan innan hen reser. 

Företagaren ska meddela till sitt arbetspensionsbolag att hen arbetar i Australien. Arbetspensionsbolaget bedömer om det finns förutsättningar att ha FöPL-försäkringen i kraft. Företagaren ska också meddela till FPA att hen arbetar utomlands. 

Stipendiat: När en stipendiat reser till Australien för att arbeta där är utgångspunkten att stipendiaten ska betala de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i Australien enligt Australiens lagstiftning.  

Om stipendiaten ska arbeta i Australien ska hen kontakta LPA om LFöPL-försäkringen och FPA om den bosättningsbaserade sociala tryggheten.  

Företagare: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Chile finns inte försäkringsbestämmelser om företagare. När en företagare reser till Chile för att arbeta där är utgångspunkten att företagaren ska betala de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i Chile enligt Chiles lagstiftning.  

Om en företagare som är bosatt i Finland ska arbeta mindre än ett år i Chile, kan hen ansöka om undantag för att omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Ansökan kan göras i PSC:s e-tjänst.  Företagaren ska ha en FöPL-försäkring i kraft 4 månader innan arbetet i Chile börjar. 

Om myndigheten i Chile godkänner ansökan om undantag, beviljar PSC företagaren intyg FI/CL 1 som bevis på att företagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland. 

Om företagaren vet att arbetet utomlands kommer att fortgå mer än ett år, ska hen avsluta sin FöPL-försäkring redan innan hen reser. 

Stipendiat: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Chile finns inga bestämmelser om stipendiater. När en stipendiat reser till Chile för att arbeta där är utgångspunkten att stipendiaten ska betala de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i Chile enligt Chiles lagstiftning.    

En stipendiat som reser till Chile för att arbeta där tillfälligt, i högst 5 år, och vars stipendium är LFöPL-försäkrat i Finland, kan dock ansöka om undantag för att omfattas av den sociala tryggheten i Finland genom att lämna in en elektronisk ansökan om A1-intyg till PSC.  

Om den chilenska myndigheten godkänner ansökan om undantag, beviljar PSC ett FI/CL 1-intyg till stipendiaten.

Företagare: När en företagare reser till Indien för att arbeta där kan företagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland med stöd av överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Indien, om företagaren 

  • normalt arbetar som företagare i Finland  
  • flyttar sin företagsverksamhet tillfälligt, för högst 5 år, till Indien 
  • fortsätter med liknande verksamhet i Indien som hen haft i Finland. 

Företagaren ska ha haft en FöPL-försäkring i kraft i minst 4 månader innan hen börjar arbeta i Indien, så att hen kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland under den tid hen arbetar utomlands. 

Företagaren ska ansöka om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland i PSC:s e-tjänst.

Om kriterierna uppfylls beviljar PSC företagaren FI/KR 1-intyg för tiden för arbete i Indien.     

Stipendiat: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Indien finns inga bestämmelser om stipendiater. På stipendiater tillämpas emellertid de bestämmelser i avtalet som gäller företagare. 

En stipendiat kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland under den tid hen arbetar i Indien, om hen 

  • åker till Indien för att arbeta med finländskt stipendium i högst 5 år 
  • försäkrar stipendiet enligt LFöPL  
  • har omfattats av den sociala tryggheten i Finland innan det stipendiefinansierade arbetet i Indien börjar. 

Stipendiaten ska ansöka om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland i PSC:s e-tjänst.  Man ansöker om intyget med samma ansökan som om A1-intyg.

Om kriterierna uppfylls beviljar PSC stipendiaten ett FI/IN 1-intyg.   

Företagare: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Israel finns inte försäkringsbestämmelser om företagares tillfälliga arbete. När en företagare reser till Israel för att arbeta där är utgångspunkten att företagaren ska betala de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i Israel enligt Israels lagstiftning.  

Om företagaren emellertid ska arbeta mindre än ett år i Israel, kan hen ansöka om undantag för att omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Ansökan kan göras i PSC:s e-tjänst. Företagaren ska ha en FöPL-försäkring i kraft 4 månader innan arbetet i Israel börjar. 

Om Israel godkänner ansökan om undantag, beviljar PSC företagaren ett FI/ISR 1-intyg. 

Om företagaren vet att arbetet utomlands kommer att fortgå mer än ett år, ska hen avsluta sin FöPL-försäkring redan innan hen reser. 

Stipendiat: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Israel finns inga bestämmelser om stipendiater. När en stipendiat reser till Israel för att arbeta där är utgångspunkten att stipendiaten ska betala de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i Israel enligt Israels lagstiftning.    

Om stipendiaten har försäkrat stipendiet enligt LFöPL, kan hen ansöka om undantag hos PSC via e-tjänsten för att omfattas av den sociala tryggheten i Finland.   

Om Israel godkänner ansökan om undantag, beviljar PSC företagaren ett FI/ISR 1-intyg. 

Företagare: När en företagare reser till Japan för att arbeta där kan företagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland med stöd av överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Japan, om företagaren 

  • normalt arbetar som företagare i Finland  
  • arbetar högst 5 år i Japan. 

Företagaren ska ha haft en FöPL-försäkring i kraft i minst 4 månader innan hen börjar arbeta i Japan, så att hen kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland under den tid hen arbetar utomlands. 

Företagaren ska ansöka om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland i PSC:s e-tjänst.   

Om kriterierna uppfylls beviljar PSC företagaren ett FI/JP 1-intyg för tiden för arbetet i Japan.   

Stipendiat: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Japan finns inga bestämmelser om stipendiater. På stipendiater tillämpas emellertid de bestämmelser i avtalet som gäller företagare. 

En stipendiat kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland under den tid hen arbetar i Japan, om hen 

  • åker till Japan för att arbeta med finländskt stipendium i högst 5 år 
  • har en LFöPL-försäkring 
  • har omfattats av den sociala tryggheten i Finland innan det stipendiefinansierade arbetet i Japan börjar. 

Stipendiaten ska ansöka om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland i PSC:s e-tjänst.  Man ansöker om intyget med samma ansökan som om A1-intyg. 

Om kriterierna uppfylls beviljar PSC stipendiaten ett FI/JP 1-intyg för tiden för arbetet i Japan.   

I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Kanada finns inte försäkringsbestämmelser om företagares tillfälliga arbete. När en företagare reser till Kanada för att arbeta där är utgångspunkten att företagaren ska betala de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i Kanada enligt Kanadas lagstiftning. 

Eftersom överenskommelsen inte har bestämmelser om företagare, kan företagaren inte få ett intyg om att hen omfattas av den sociala tryggheten i Finland från PSC, när hen ska arbeta som företagare i Kanada. 

Om företagaren ska arbeta mindre än ett år i Kanada, kan hen ändå ha FöPL-försäkringen i kraft i Finland om 

  • hen fortfarande är bosatt i Finland medan hen arbetar i Kanada 
  • hen har haft en FöPL-försäkring i minst 4 månader i Finland före utresan till Kanada. 

Om företagaren vet att arbetet utomlands kommer att fortgå mer än ett år, ska hen avsluta sin FöPL-försäkring redan innan hen reser. 

Företagaren ska meddela till sitt arbetspensionsbolag om arbetet i Kanada. Arbetspensionsbolaget bedömer om det finns förutsättningar att ha FöPL-försäkringen i kraft. Företagaren ska också meddela till FPA om utlandsarbetet. 

Stipendiater: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Kanada finns inga bestämmelser om stipendiater. 

Behöriga myndigheter i Finland och Kanada har ändå kommit överens om att stipendiater som ska arbeta i Kanada högst ett år kan beviljas ett intyg om att de omfattas av den sociala tryggheten i Finland.
En stipendiat kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland under den tid hen arbetar i Kanada, om hen 

  • har en LFöPL-försäkring 
  • arbetar tillfälligt i Kanada, högst i ett år 
  • arbetar med endast ett finländskt stipendium i Kanada 
  • har inga andra inkomster i Finland och Kanada.  

Stipendiaten ska ansöka om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland med PSC:s elektroniska ansökan. 

Om kriterierna uppfylls beviljar PSC stipendiaten ett FI/CAN 1A-intyg.   

Om en stipendiat som bor i Finland arbetar i Kanada i över ett år, kan PSC ansöka om undantag från Kanada så att stipendiaten kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Stipendiaten ansöker om undantag genom att lämna in en elektronisk ansökan om intyg till PSC. 

Om myndigheten i Kanada godkänner ansökan om undantag, beviljar PSC ett FI/CAN 1A-intyg till stipendiaten. 

Företagare: När en företagare reser till Kina för att arbeta där kan företagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland med stöd av överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Kina, om företagaren 

  • normalt arbetar som företagare i Finland  
  • arbetar högst 5 år i Kina. 

Företagaren ska ha haft en FöPL-försäkring i kraft i minst 4 månader innan hen börjar arbeta i Kina för att kunna omfattas av den sociala tryggheten i Finland under den tid hen arbetar utomlands. 

Företagaren ska ansöka om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland i PSC:s e-tjänst.   

Om kriterierna uppfylls beviljar PSC företagaren ett FI/CN 1-intyg för tiden för arbetet i Kina.   

Stipendiat: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Kina finns inga bestämmelser om stipendiater. På stipendiater tillämpas emellertid de bestämmelser i avtalet som gäller företagare. 

En stipendiat kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland under den tid hen arbetar i Kina, om hen 

  • åker till Kina för att arbeta med finländskt stipendium för högst 5 år 
  • har en LFöPL-försäkring 
  • har omfattats av den sociala tryggheten i Finland innan det stipendiefinansierade arbetet i Kina börjar. 

Stipendiaten ska ansöka om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland i PSC:s e-tjänst.   

Om kriterierna uppfylls beviljar PSC stipendiaten ett FI/CN 1-intyg för tiden för arbetet i Kina.  

Företagare: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Quebec finns inte försäkringsbestämmelser om företagares tillfälliga arbete. Utgångspunkten är att en företagare som åker till Quebec för att arbeta ska betala de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i Quebec på det sätt som Quebecs lagstiftning förutsätter. 

En företagare som åker till Quebec för att arbeta där i mindre än ett år och som fortfarande bor i Finland kan dock hålla sin FöPL-försäkring i kraft i Finland, om 

  • hen fortfarande är bosatt i Finland medan hen arbetar i Quebec   
  • hen har haft en FöPL-försäkring i minst 4 månader i Finland före utresan till Quebec.  

Om företagaren vet att arbetet utomlands kommer att fortgå mer än ett år, ska hen avsluta sin FöPL-försäkring redan innan hen reser. 

Företagaren ansöker om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland hos PSC. Man ansöker om intyget med samma ansökan som om A1-intyg. 

Om kriterierna uppfylls beviljar PSC företagaren ett FI/Q 1-intyg. 

Stipendiat: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Quebec finns inga bestämmelser om stipendiater. Därför ska den som arbetar som stipendiat i Quebec i princip betala lagstadgade socialförsäkringsavgifter i Quebec på det sätt som Quebecs lagstiftning förutsätter.  

Stipendiaten kan dock omfattas av den sociala tryggheten i Finland under den tid hen arbetar i Quebec, om stipendiaten 

  • har försäkrat sig själv enligt LFöPL 
  • arbetar tillfälligt, högst 5 år, i Quebec  
  • har stipendium bara från Finland 
  • har inga andra inkomster i Finland eller Quebec. 

Stipendiaten kan ansöka om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland med PSC:s elektroniska ansökan.  

Om myndigheten i Quebec godkänner ansökan om undantag, beviljar PSC ett FI/Q 1-intyg till stipendiaten. 

Företagare: När en företagare reser till Sydkorea för att arbeta där kan företagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland med stöd av överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Sydkorea, om företagaren 

  • arbetar normalt som företagare i Finland  
  • arbetar tillfälligt i Sydkorea i högst 5 år. 

Företagaren ska ha haft en FöPL-försäkring i kraft i minst 4 månader innan hen börjar arbeta i Sydkorea, så att hen kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland under den tid hen arbetar utomlands. 

Företagaren ska ansöka om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland i PSC:s e-tjänst.   

Om kriterierna uppfylls beviljar PSC företagaren FI/KR 1-intyg för tiden för arbete i Sydkorea.   

Stipendiat: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Sydkorea finns inga bestämmelser om stipendiater. På stipendiater tillämpas emellertid de bestämmelser i avtalet som gäller företagare. 

En stipendiat kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland under den tid hen arbetar i Sydkorea, om hen 

  • reser till Korea för att arbeta med ett finländskt stipendium i högst 5 år 
  • försäkrar stipendiet enligt LFöPL  
  • har omfattats av den sociala tryggheten i Finland innan stipendiearbetet i Korea börjar. 

Stipendiaten ska ansöka om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland i PSC:s e-tjänst.  

Om kriterierna uppfylls beviljar PSC stipendiaten FI/KR 1-intyg för tiden för arbete i Sydkorea.   

Företagare: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och USA finns inte försäkringsbestämmelser om företagares tillfälliga arbete. När en företagare reser till USA för att arbeta där är utgångspunkten att företagaren ska betala de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i USA enligt USA:s lagstiftning.    

Finland och USA har dock kommit överens om att en företagare som är bosatt i Finland och som tillfälligt flyttar sin verksamhet till USA för högst ett år kan hålla sin FöPL-försäkring i kraft i Finland.  

En förutsättning är att företagaren ska ha haft en FöPL-försäkring i kraft i minst 4 månader före utresan till USA.  

Företagaren ansöker hos PSC om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland med samma elektroniska ansökan som A1-intyget.   

 Om kriterierna uppfylls beviljar PSC företagaren ett FI/USA 1-intyg.   

Om arbetet i USA fortgår mer än ett år, kan företagaren inte längre omfattas av den sociala tryggheten i Finland och FöPL-försäkringen kan inte längre vara i kraft. 

Stipendiat: I överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och USA finns inga bestämmelser om försäkring av stipendiater. Utgångspunkten är alltså att en stipendiat som reser till USA för att arbeta där ska betala lagstadgade socialförsäkringsavgifter till USA. 

Stipendiaten kan dock försäkra det stipendiefinansierade arbetet i Finland, om stipendiaten 

  • åker till USA för att arbeta med stipendium för högst ett år 
  • försäkrar sig själv med en LFöPL-försäkring  
  • har omfattats av den sociala tryggheten i Finland innan det stipendiefinansierade arbetet i USA börjar.  

Stipendiaten ska ansöka om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland med PSC:s elektroniska ansökan. 

Om kriterierna uppfylls beviljar PSC stipendiaten ett FI/USA 1A-intyg. 

 Om stipendiaten arbetar i USA i över ett år, men högst 5 år, kan stipendiaten omfattas av den sociala tryggheten i Finland genom ett undantag om stipendiaten 

  • arbetar i USA enbart med ett stipendium beviljat i Finland 
  • arbetar med ett LFöPL-försäkrat stipendium som beviljats för vetenskapligt eller konstnärligt arbete 
  • arbetar i USA i högst fem år   
  • skulle försäkras i båda avtalsländerna utan överenskommelsen om social trygghet. 

Stipendiaten kan ansöka om undantag för att omfattas av den sociala tryggheten i Finland med PSC:s elektroniska ansökan om intyg. Om USA godkänner ansökan om undantag, ger PSC inte stipendiaten ett separat intyg enligt avtalet, utan meddelar att stipendiaten har beviljats undantag och omfattas av den sociala tryggheten i Finland. 

På andra webbplatser: 

Företagare och stipendiat i andra länder 

Om du som företagare eller stipendiat reser till något annat land än de ovan nämnda, dvs. ett s.k. icke-avtalsland (t.ex. Thailand eller Singapore), för att arbeta där, kan du under vissa förutsättningar omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Du ska dessutom ta reda på eventuella försäkringskrav också i arbetslandet. 

När en företagare ska arbeta i ett icke-avtalsland, kan företagaren hålla sin FöPL-försäkring i kraft i Finland om  

  • utlandsarbetet fortgår mindre än ett år och företagarens avsikt är att återvända till Finland efter det 
  • företagaren har haft en FöPL-försäkring i kraft i minst 4 månader före utresan till icke-avtalslandet  
  • företagaren anses vara bosatt i Finland trots det tillfälliga arbetet utomlands. 

Om företagaren vet att arbetet utomlands kommer att fortgå mer än ett år, ska hen avsluta sin FöPL-försäkring redan innan hen reser.  

Pensionsskyddscentralen ger företagare som ska arbeta i ett icke-avtalsland inget intyg om att företagaren omfattas av socialförsäkringen i Finland.  Företagaren ska vara i kontakt med sitt eget arbetspensionsbolag, som avgör om FöPL-försäkringen kan vara i kraft under den tid företagaren arbetar i ett icke-avtalsland. 

Dessutom ska företagaren vara i kontakt med FPA, som avgör företagarens rätt till bosättningsbaserade socialskyddsförmåner medan hen arbetar i ett icke-avtalsland. 

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt (LPA), som avgör om LFöPL-försäkringen kan vara i kraft under tiden för arbete i ett icke-avtalsland. 

Dessutom ska stipendiaten vara i kontakt med FPA, som avgör stipendiatens rätt till bosättningsbaserade socialskyddsförmåner medan hen arbetar i ett icke-avtalsland. 

Pensionsskyddscentralen utfärdar inte intyg om att stipendiaten omfattas av socialförsäkringen i Finland i dessa fall. 

På andra webbplatser: 

Läs mer på Etk.fi: 

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.