Tillbaka till Aktuellt
22.5.2024
Eläkekomitea kausi 4.

Var ska man få gnistan att planera sin ekonomi och använda pengar på ett smart sätt? Behöver man annan ålderdomstrygghet än pensionen? I studion diskuterar årets placerare Esa Juntunen, utvecklingschef Jussi Karhunen från Finanssiala ry och nationalekonom Sanna Tenhunen från Pensionsskyddscentralen.

I vårens fjärde avsnitt diskuteras medborgarnas ekonomikunskaper.

Nästan en halv miljon finländare har en betalningsanmärkning. Samtidigt klarar vi oss bra i internationella undersökningar om ekonomikunskaper. Eget intresse och utbildningsnivå verkar i hög grad påverka det hur man planerar sin egen ekonomi.

Hur kan ungdomarnas intresse för ekonomi ökas? Vad borde var och en veta om ekonomi och pensioner? Behöver man spara extra med tanke på pensionen och hur lönar det sig att göra det?

– Penningaffärer är inte svåra på riktigt, påstår ekonomibloggaren Esa Juntunen som valts till Årets placerare 2023. Han driver bloggen Omavaraisuushaaste.

Juntunen är känd som en smart och noga penninganvändare. Han började spara från noll efter finanskrisen och har på 15 år samlat ihop en trevlig grundplåt. Vilka tips ger han och andra sakkunniga för den som vill få sin ekonomi att blomstra?

I diskussionen deltar också utvecklingschef Jussi Karhunen från Finanssiala ry och nationalekonom Sanna Tenhunen från Pensionsskyddscentralen.

Ordet förs av ekonomijournalist Alma Onali, känd från Helsingin Sanomat (HS).

Fräscha tankar och insikter

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor.  

Under våren diskuteras bland annat skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner och hur framtida pensioner påverkas av den långsamma löneutvecklingen. 

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska.  Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.

Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformar.  Börja följa!

Lyssna på avsnittet på Eläkekomitea-poddens webbsida

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.