Tillbaka till Aktuellt
12.6.2024
Eläkekomitea kausi 4.

Hur klarar sig pensionärerna ekonomiskt idag och i framtiden? Hur är det med skillnaden mellan mäns och kvinnors pensioner? Vad sker med pensionerna, om Finlands ekonomiska tillväxt hålls svag? Pengar är temat när professor Lasse Koskinen från Tammerfors universitet, specialsakkunnig Milla Sandt från social- och hälsovårdsministeriet och nationalekonom Juha Rantala från Pensionsskyddscentralen diskuterar i studion.

I vårens sista avsnitt diskuteras löner, jämställdhet och pensioner.

Hur klarar sig pensionärerna ekonomiskt idag och i framtiden? Hur är det med skillnaden mellan mäns och kvinnors pensioner? Nu får en kvinna i snitt 400 euro mindre i pension än en man. Det beror mest på den könssegregerade arbetsmarknaden och de låga lönerna inom social- och hälsovårdssektorn. Är en annorlunda framtid möjlig?

Vi avslutar med att diskutera Finlands svaga ekonomiska tillväxt. Om den drar ut på tiden, hotas finansieringen av pensionsskyddet och pensionerna blir mindre än väntat. Ska man oroa sig, frågar pensionskommittén.

I studion diskuterar professor Lasse Koskinen från Tammerfors universitet, specialsakkunnig Milla Sandt från social- och hälsovårdsministeriet och nationalekonom Juha Rantala från Pensionsskyddscentralen.

Finlands bästa pensionspodcast leds av ekonomijournalisten Alma Onali.

Fräscha tankar och insikter

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor.  

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska. Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.

Alla podcastavsnitt kan höras via webbplatsen Etk.fi och på poddplattformar överallt.

Lyssna på avsnittet på Eläkekomitea-poddens webbsida 

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.