Tillbaka till Aktuellt
18.10.2021

Var ska vi hitta vårdare, svetsare och toppexperter till det borttynande Norden? Problemen kring arbetsrelaterad invandring löses av vice vd Minna Helle från Teknologiindustrin, Samlingspartiets riksdagsledamot Wille Rydman och avdelningschef Ismo Risku från Pensionsskyddscentralen.

Regeringen har för avsikt att fördubbla den arbetsrelaterade invandringen före år 2030. Är målet för lågt? Enbart inom åldringsvården behövs det 200 000 par händer till under det här årtiondet.

Och Finland är inte ensamt om att ha arbetskraftsbrist: konkurrensen om både donare och specialister är hård och global. Om vi inte kan hävda oss mot Europas metropoler, borde vi då omplacera varumärkesarbetsgruppen, någonstans vid en insjö i skogen?

Hur ska man lyckas röja i Finlands kafkalika byråkratidjungel? Är det sant att arbetsrelaterad invandring bromsar finländarnas löneutveckling?

Svar på dessa och andra brännande frågor får vi när de som samlas kring det runda bordet är vice vd Minna Helle från Teknologiindustrin, Samlingspartiets riksdagsledamot Wille Rydman och chefen för Pensionsskyddscentralens planeringsavdelning Ismo Risku.

Pensionskommitténs ordförande är Ylioppilaslehtis chefredaktör Tuija Siltamäki.

Fräscha tankar och insikter

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor. 

Under hösten ska Finlands officiellaste konklav behandla aktuella ämnen, såsom pensionssystemets hållbarhet och plattformsekonomin.

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska. Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.

Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformer.  Börja följa!

Lyssna på episoden på Eläkekomitea-poddens webbsida


Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.