Tillbaka till Aktuellt
10.5.2023

Hur görs en pensionsreform som är rättvis mot de unga? Är bergsrådens massiva tilläggspensioner rättvisa? Vem drar större nytta av pensionssystemet, män eller kvinnor? Frågor som berövar folk nattsömnen diskuteras av Akava-ordföranden Maria Löfgren, den fria journalisten Tuija Siltamäki och Pensionsskyddscentralens vd Mikko Kautto.

Under den tredje säsongen av podcasten Eläkekomitea (Pensionskommittéen) går telefonlinjerna heta när nattugglorna ringer för att tala om sina pensionsbekymmer.   

I vårens fjärde episod diskuteras rättvisan och pensionerna ur många synvinklar.

 Laura har hört att det finns ett tryck att höja pensionsavgiften i framtiden. Hon frågar vem som betalar följande pensionsreform. Skulle också pensionärerna kunna bidra? Samtalet får paneldeltagarna att fundera på generationsavtalet och ungdomarnas ställning i pensionssystemet.

I kvällens andra samtal skryter framgångsrika Juha med sin tilläggspensionspott på tre miljoner. Samtalet får paneldeltagarna att fundera på företagens tilläggspensionsarrangemang. Vilken är skillnaden mellan den lagstadgade arbetspensionen och tilläggspensioner? Är generaldirektörernas stora pensioner bara ett sätt att skatteplanera?

I nattens tredje samtal berättar pensionären Antti om sin dispyt med sin fru. Vem drar större nytta av pensionssystemet, män eller kvinnor? Mäns pensioner är större i genomsnitt, men kvinnor lever klart längre. Hur kan skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner minskas? Hur är det med den förväntade livslängden?   

De som skipar rättvisa i den nattliga studion är Akavas nya ordförande Maria Löfgren, den främsta millennialen och fria journalisten Tuija Siltamäki och Pensionsskyddscentralen vd Mikko Kautto.
Diskussionen i pensionskommittén leds av ekonomijournalisten Alma Onali.  

Fräscha tankar och insikter

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor.  

Under våren kommer kommittén att diskutera bland annat arbetslivslängden placeringar och nativiteten.   

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska.  Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid. 

Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformer. Börja följa! 

Lyssna på episoden på Eläkekomitea-poddens webbsida 

   

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.