Tillbaka till Aktuellt
2.5.2024
Eläkekomitea kausi 4.

Kommer regeringens avoga politik att vara ett hinder för arbetsrelaterad invandring? Kommer invandrarna att rädda pensionssystemet och hurdana pensioner kan de själva vänta sig? Det diskuteras av ledande sakkunnig Katri Niskanen från arbets- och näringsministeriet, chefen för invandringsärenden Teemu Haapalehti från Esbo stad och utvecklingschef Heikki Tikanmäki från Pensionsskyddscentralen.

I podden Eläkekomiteas tredje avsnitt diskuteras arbetsrelaterad invandring och utmaningarna med integrationen.

Vi ligger efter i konkurrensen om arbetsrelaterad invandring. Kommer regeringens avoga invandringspolitik att skrota den goda utvecklingen?

Esbo har deklarerat som sitt mål att vara bäst på integration i Finland. Vad betyder det i praktiken, och vad är det som till slut är viktigast för integrationen?

Kommer invandrarna att rädda pensionssystemet och hurdana pensioner kan de själva vänta sig?

Det diskuteras av ledande sakkunnig Katri Niskanen från arbets- och näringsministeriet, chefen för invandringsärenden Teemu Haapalehti från Esbo stad och utvecklingschef Heikki Tikanmäki från Pensionsskyddscentralen.

Pensionskommittén leds som vanligt av ekonomijournalisten Alma Onali, bekant från Helsingin Sanomat.

Fräscha tankar och insikter

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor.  

Under våren diskuterar kommittén bland annat skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner och hur den långsamma löneutvecklingen påverkar framtida pensioner. Animerad diskussion utlovas också om finländarnas ekonomikunskaper och mycket annat. 

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska.  Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.

Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformar.  Börja följa!

Lyssna på avsnittet på Eläkekomitea-poddens webbsida 

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.