Tillbaka till Aktuellt
18.11.2020

Arbetspensionsdagen, som i år hölls på nätet, samlade en rekordpublik av mer än 800 sakkunniga på arbetspensionens och den sociala trygghetens område. Dagens tema var en gemensam riktning i en värld i förändring.

Arbetspensionssektorns gemensamma eftermiddag inleddes på bekant vis med ett anförande av Pensionsskyddscentralens vd Mikko Kautto. Han talade om hur världen förändras och hur det påverkar pensionssektorns gemensamma riktning. Den offentliga debatten har länge fokuserat på pensionsmiljarderna och placeringsavkastningen, men Kautto uppmanade till att vända blicken mot slutkunden och den egentliga produkten, mot den vanliga människan och hennes arbetspension. 

– Arbetspensionen är inte ett socialbidrag, utan en rättighet som tjänas in genom arbete och avgifter och som är avsedd som ålderdomstrygghet, betonade Kautto. 

Enligt Kautto ska pensionssystemet sköta denna sin huvuduppgift omsorgsfullt. Uppgiftens betydelse accentueras ytterligare vid förändringar, såsom vi nu har sett under coronakrisen. Detsamma underströk direktör Jaakko Kiander från Pensionsskyddscentralen i sitt eget anförande om temat Finlands kriser och pensionssystemets resa genom dem. Enligt Kiander har pensionssystemet haft en förmåga att leva med förändringar och klarat bra av kriserna. 

Något som också vittnar om en förmåga till förnyelse är de frekventa ändringarna av pensionslagstiftningen, varav de senaste stora pensionsreformerna gjordes åren 2005 och 2017. Den första förde med sig flexibilitet i pensionsåldern och den senare en stegvis höjning av pensionsåldern. Samtidigt med den trädde också konkurrenskraftsavtalet i kraft.  

– Arbetspensionssystemet har vidtagit åtgärder med vilka man har kunnat påverkar kriserna – det är något att lyfta på hatten för, konstaterade Kiander. 

Arbetspensionsdagen serverade den här gången också information om reformen av den sociala tryggheten och placeringsavkastningens framtid i nollräntornas värd och funderingar kring behoven att reformera företagarnas pensionsförsäkring. Dagens avslutades med en paneldiskussion om arbetsförmåga och med faktaboksförfattaren Henri Hyppönens anförande om framtidens ledarskap. 

Arbetspensionsdagen är det största årliga nätverksevenemanget inom branschen. Den här gången ordnades evenemanget som direktsändning på webben på grund av coronaepidemin. Nästa år hålls evenemanget 25.11.2021. 

Foto: Karoliina Paatos

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.