Tillbaka till Aktuellt
10.4.2024

Hur förhåller sig den mytiska ungdomen och de sportiga pensionärerna till arbetslivet? Vem borde arbeta längre? Är den hotande arbetskraftsbristen ett hot eller en möjlighet för ungdomarna? Det diskuteras av direktör Mika Maliranta från forskningsinstitutet Labore, ungdomsforskaren Susanna Ågren från Tammerfors universitet och specialforskare Ilari Ilmakunnas från Pensionsskyddscentralen.

I säsongens andra avsnitt diskuteras arbetslivet och framtiden. 

Enligt en färsk undersökning av Labore vill finländarna bevara en sådan välfärdsstat som vi har idag. Till skillnad från äldre generationer vill ungdomar också ha kortare arbetsdagar. Kan man både äta kakan och ha den kvar? 

Hur upplever ungdomarna arbetslivet, och har det skett någon större förändring i deras värderingar? Är den hotande arbetskraftsbristen ett hot eller en möjlighet för ungdomar som ska ut i arbetslivet?  

Det sägs att AI kommer att ta arbetsplatserna. Borde den också betala för pensionerna?  

Det diskuteras av direktör Mika Maliranta från Forskning om arbete och ekonomi Labore, ungdomsforskaren Susanna Ågren från Tammerfors universitet och specialforskare Ilari Ilmakunnas från Pensionsskyddscentralen. 

Pensionskommittén leds som vanligt av ekonomijournalisten Alma Onali

Fräscha tankar och insikter 

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor.   

Under våren diskuterar kommittén bland annat hur invandrare integreras och hur den långsamma löneutvecklingen påverkar framtida pensioner. Animerad diskussion utlovas också om finländarnas ekonomikunskaper och mycket annat.  

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska.  Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid. 

Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformar.  Börja följa! 

Lyssna på avsnittet på Eläkekomitea-poddens webbsida  

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.