Tillbaka till Aktuellt
12.1.2021

Får man ett bättre pensionsskydd genom att placera själv än genom arbetspensionsförsäkringen? Frågan diskuteras av ekonomiexperten Martin Paasi från Nordnet, placeraren Merja Mähkä och avdelningschef Ismo Risku från Pensionsskyddscentralen. Mötet leds av Ylioppilaslehtis chefredaktör Tuija Siltamäki.

I västvärlden upplever man nu en aldrig förr skådad placeringsboom. Aktiekurserna är sagolikt höga, fast ekonomin inte ännu har hämtat sig från coronaviruset.

Glädjebudskapet som medier och influerare slår på trumma om har fått också finländarna att placera. I slutet av augusti fanns det mer än 80 000 nya privatplacerare i Finland jämfört med början av året.

Är placerande så lätt som det verkar? På vilket sätt skiljer sig den trygghet som arbetspensionen ger från aktiebesparingar? Skulle det leda till lycka och salighet om var och en själv ansvarade för sin pension? Eller är det bättre att riskerna i livet och på placeringsmarknaden lagstadgat bärs tillsammans?

I den sjätte episoden av podcasten Eläkekomitea klargörs det också om pensionssystemet borde utnyttja hävstångseffekten för att maximera avkastningen på placeringsmarknaden.

Frågan diskuteras av ekonomiexperten Martin Paasi från Nordnet, placeraren Merja Mähkä och avdelningschef Ismo Risku från Pensionsskyddscentralen.

Ordet förs som vanligt av Ylioppilaslehtis chefredaktör Tuija Siltamäki. Episoden är den sista under den första produktionsperioden.

Rakt på sak, insiktsfullt

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor. 

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska.  Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.

Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformer.  Börja följa!

Lyssna på episoden på Eläkekomitea-poddens webbsida

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.