Tillbaka till Aktuellt
29.3.2023

Varför borde jag ta något svettigt don? Hur bli av med åldersdiskriminering i arbetslivet? Pensionsåldern höjs, hur ska jag orka ända fram? Arbetslivsfrågor som håller oss vakna om nätterna diskuteras av understatssekreterare Elina Pylkkänen, chefekonom Jukka Appelqvist och specialforskare Noora Järnefelt.

Under den tredje säsongen av podcasten Eläkekomitea (Pensionskommittén) får vi ta del av samtal från nattugglor som oroar sig över pensionen och inte kan sova. 

I det andra avsnittet grubblas det på arbetslivsfrågor. 

Brandmannen Jaska, 56, ringer från nattskiftet. Kroppen känns stel och arbetet tungt: ”Jag frågar bara hur i all världen jag ska orka 10 år till?” Samtalet får paneldeltagarna att fundera på om yrkesbaserade pensionsåldrar borde återinföras. Och vilket ansvar har individen för att planera sin yrkesbana?

Marjatta, 55, ringer och berättar om åldersdiskrimineringen hon har råkat ut för: ”Jag får inte ens komma på intervju, fast jag skidar 50 kilometer, äter hälsosamt och tar hand om kärlekslivet.” Hur kan vi bli av med åldersdiskrimineringen i arbetslivet. Varför värdesätts erfarenhet mindre än ungdom?

Det tredje samtalet rings av unga Leevi, som spelar Fortnite:  ”Varför borde jag hoppa in i ekorrhjulet och ta något svettigt jobb?”En bra fråga. Vad borde man göra åt det att 15 procent av ungdomarna varje år slutar studera efter grundskolan?

De som ylar mot månen med dig är understatssekreterare Elina Pylkkänen från arbets- och näringsministeriet, chefekonom Jukka Appelqvist från Centralhandelskammaren och specialforskare Noora Järnefelt från Pensionsskyddscentralen. 

Diskussionen i pensionskommittén leds av ekonomijournalisten Alma Onali

Fräscha tankar och insikter 

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor.  

Under våren kommer kommittén att diskutera bland annat nativitet, placeringar och rättvisa.   

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska.  Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid. 

 Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformer. Börja följa! 

Lyssna på episoden på Eläkekomitea-poddens webbsida 

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.