Tillbaka till Aktuellt
3.3.2023

Den belönade podcasten återkommer i etern med ett nytt koncept. I Pensionskommitténs nattradio söker man svar på pensionsfrågor som oroar folk och håller dem vakna om natten. Programvärd är journalisten Alma Onali. Vårens första avsnitt publiceras i podcasttjänster den 8 mars.

Midnattstimmen är magisk. I månskenet smyger sig livets stora frågor fram, såsom pensionen. 

Under den tredje säsongen av podcasten Eläkekomitea (Pensionskommittén) får vi ta del av samtal från nattugglor som oroar sig över pensionen och inte kan sova. 

De nattliga pensionsdiskussionerna leds av ekonomijournalist Alma Onali, känd från Helsingin Sanomat (HS). Onali har även varit med och lett podcasten Uutisraportti och är en av skribenterna i boken Hyvän sään aikana (2017). 

Som journalist beskriver sig Onali vara entusiastisk, och hon inspireras av ”de stora systemen” och fenomenen kring dem. Som bäst skriver hon sin doktorsavhandling i sociologi om plast i samhället. 

– Pensioner är just ett sådant här stort ämne som först verkar dammigt, men som på många sätt hänger samman med människors liv och samhället. Till exempel ändringen av dejtingkulturen hänger ihop med nativiteten, och det igen återspeglas i hållbarheten av pensionsskyddet.

Folkliga synvinklar i nattradion

Det nya konceptet för Eläkekomitea har fått sin inspiration av Pekka Sauris legendariska radioprogram Yölinja.  

Programmet blir mer folkligt när det tas från kabinetten till en radioprogramsmiljö där pensionsfrågor utreds utifrån nattliga samtal. Syftet är fortfarande att lyfta fram färska synvinklar till diskussion och öka på förståelsen för komplicerade utvecklingsgångar.  

– Samtalen ger programmet mer känsla och nya mer jordnära synvinklar. Utifrån dem är det fruktbart att bygga på en bättre förståelse för pensionsfrågor. Fördomsfria åsikter kommer fortfarande att vara programmets salt, berättar kommunikationsdirektör Tuovi Rautjoki från Pensionsskyddscentralen.

Placeringar diskuteras i inledningsavsnittet

Under våren kommer kommittén att diskutera bland annat arbetsliv, nativitet och rättvisa ur olika synvinklar.  

Säsongens första avsnitt publiceras i podcasttjänster den 8 mars. Avsnittets tema är pensioner och placering.  

I öppningsavsnittet behandlas pensionsfrågorna av SOSTE-ekonomen Anni Marttinen, förmögenhetscoachen Terhi Majasalmi och chefen för Pensionsskyddscentralens planeringsavdelning Ismo Risku.

Närmare:

Pensionskommitténs webbplats (på finska) 

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.