Tillbaka till Aktuellt
1.9.2020

Den nya podden tar itu med smärtpunkterna i pensionsskyddet med mod och humor. Under hösten diskuteras bl.a. nativiteten, rättvisan och givetvis coronan. Podden leds av Tuija Siltamäki, chefredaktör för Ylioppilaslehti.

Eläkekomitea är en podcast där de medverkande samlas kring kaffebordet och betar av frågor kring pensioner i 30 minuter. Stora och aktuella frågor om pensionerna tas upp rakt på sak och utan omsvep men inte utan humor.

Ordet förs av Tuija Siltamäki, chefredaktör för Ylioppilaslehti. Som journalist är hon något av ett språkrör för sin generation och känd för frispråkiga kolumner och pamfletten Nuoriso on pilalla, som utkom i början av året.

Siltamäki har arbetat på bl.a. Helsingin Sanomat, Yle och Aamulehti. Uppdraget som podcastledare intresserar henne för att det erbjuder en möjlighet att dyka djupare ner i samhällsfrågor som berör oss alla.

– Eläkekomitea kan tänkas vara Finlands bästa och enda podcast som behandlar pensioner. Jag hakade på för att jag vill göra min egen generations röst hörd och förstå åtminstone någonting om pensioner, säger Siltamäki.

Fräscha vinklar och nya tankar

Under den första produktionsperioden diskuterar poddkommittén nativiteten, rättvisan mellan generationerna, coronan, pensionärsfattigdomen och den psykiska hälsan.

Programmet vill ta fram fräscha synvinklar och nya tankar. Samtidigt vill man öka förståelsen för de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.

I de olika avsnitten medverkar pensionssakkunniga, beslutsfattare och påverkare på hög nivå.

– Vi greppar aktuella samhälleliga teman som är svåra att lösa och påverkar vårt pensionssystem nu och i framtiden. Vi hoppas att en modig debatt och olika åsikter skapar nya tankar om hur problemen kan lösas, säger kommunikationsdirektör Tuovi Rautjoki på PSC.

Föds det barn av politik?

I den första poddepisoden diskuteras nativiteten.

Finland behöver bebisar – kan man skaffa sådana genom politik, hur i så fall? Vad händer med kommande generationers pensioner, om födelsetalen inte vänder uppåt? Vem betalar notan?

Den knepiga frågan diskuteras av forskare Tiia Sorsa,Befolkningsförbundet, riksdagsledamot Eeva Kalli, Centern, och direktör Jaakko Kiander, Pensionsskyddscentralen.

Den första poddepisoden kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformar från och med tisdagen 8.9. Börja följa!

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.