top-6-kohdemaat-2017

Ulkomaille lähtevien työntekijöiden määrät edelleen nousussa

Lähetetyn työntekijän todistushakemusten määrä kasvoi vuonna 2017. Suuri osa A1-todistuksista myönnetään kahdessa tai useammassa maassa työskenteleville. Myös sähköisten hakemusten määrä kasvaa kovaa vauhtia.

Eläketurvakeskukseen vuonna 2017 saapuneista ulkomaantyöskentelyä koskevista lähetetyn työntekijän todistushakemuksista 38 prosenttia koski tilannetta, jossa henkilö työskentelee säännöllisesti kahdessa tai useammassa maassa. Useassa maassa työskentely on lisääntynyt koko Euroopan tasolla.

Lähetetyn työntekijän todistusten hakemusmäärät ovat olleet jatkuvassa kasvussa viime vuosina ja suuntaus jatkui myös vuonna 2017. Viime vuonna Eläketurvakeskus myönsi jo yli 10 000 lähetetyn työntekijän todistusta.

Suomesta lähetettiin vuonna 2017 edellisen vuoden tapaan työntekijöitä eniten Ruotsiin, USA:han, Espanjaan, Norjaan ja Saksaan. Uudeksi suosikiksi on noussut Kiina.

Elaketurvakeskuksen-antamat-todistukset-2008-2017

Suomeen lähetettyjä työntekijöitä tulee eniten Virosta

Vuonna 2017 Eläketurvakeskukselle saapui tiedoksi reilut 25 000 Suomeen muusta maasta lähetetyn työntekijän todistusta.

Eniten ulkomaisia todistuksia saatiin aiempien vuosien tapaan Virosta (52 % kaikista todistuksista), Puolasta (11 %), Saksasta (8 %) ja Liettuasta (5 %). On mahdollista, että kaikista maista ei saada tietoa annetuista todistuksista.

Sähköinen todistuksen hakeminen on yleistynyt nopeasti

Muutaman vuoden ajan Suomen sosiaaliturvaan kuulumista ulkomaan työskentelyn aikana on voinut hakea Eläketurvakeskukselta sähköisesti. Vuosi vuodelta sähköinen hakeminen on yleistynyt ja viime vuonna A1-todistuksia haettiin sähköisellä hakemuksella yli 5000 kertaa. Vuonna 2018 sähköisiä hakemuksia on jo kesäkuuhun mennessä tullut lähes 5000, joten sähköisten hakemusten määrän odotetaan kasvavan entisestään.

Sähköinen hakeminen nopeuttaa todistuksen käsittelyä ja osa tapauksista pystytään ratkaisemaan automaattisesti vain muutamassa päivässä. Myös työntekijän on mahdollista hakea todistusta itse sähköisesti.

Aiheesta lisää: