Työeläkejärjestelmän varat yli 190 miljardia

Työeläkejärjestelmän eläkevarat kasvoivat vuoden 2016 aikana 9,4 miljardilla eurolla ollen vuoden lopussa 190,2 miljardia euroa. Tutki eläkejärjestelmän rahaliikennettä uuden Työeläkerahavirrat-visualisoinnin avulla.

Varojen kasvu perustui eläkevarojen tuottoon, sillä työeläkejärjestelmän menot ylittivät jo kolmantena vuonna peräkkäin tulojen määrän. Vuoden 2016 tulot olivat 25,4 miljardia euroa, menot 26,6 miljardia euroa ja sijoitustuotot 10,6 miljardia euroa.

Yksityisen alan tulot olivat 15,8 miljardia euroa ja menot 16,9 miljardia euroa.  Sijoitustuotot olivat 5,9 miljardia euroa. Julkisen alan tulot ja menot olivat 9,6 miljardia ja sijoitustuotot 4,7 miljardia euroa.

– Eläkevakuuttajien vakavaraisuudet säilyivät korkealla tasolla. Sijoitustuotot sahasivat vuoden aikana paljon, ja lopullinen tuotto syntyi käytännössä joulukuussa, kertoo aktuaaripäällikkö Jaakko Aho Eläketurvakeskuksesta.

Työeläkejärjestelmän tuloja ovat vakuutusmaksut, TVR-maksu, valtion osuus ja kuluja maksetut eläkkeet, kokonaisliikekulut ja verot.

Tutki rahavirtoja visualisoinnilla

Eläketurvakeskuksen uusi Työeläkerahavirrat-visualisointi havainnollistaa työeläkejärjestelmän varoja ja niiden virtausta.

Visualisoinnissa käyttäjä voi valita haluamansa tarkasteluvuoden ja tutkia miten työeläkeraha liikkuu. Visualisointi on toteutettu yhteistyössä tiedon visualisointiin erikoistuneen Koponen-Hilden-toimiston kanssa.

Klikkaa alla olevaa kuvalinkkiä päästäksesi visualisointiin.

Lue lisää:

Työeläkejärjestelmän rahavirrat -tilastosivu

 

Lisätietoja:

Kustannustenjaon asiantuntija Eeva Puuperä,  eeva.puupera(at)etk.fi, puh. 029 411 2525

Aktuaaripäällikkö Jaakko Aho,  jaakko.aho(at)etk.fi, puh. 040 743 8499