SuomiAreenalla tarjottiin uskoa eläke-epäuskoon

– Ei taida mulle mitään eläkettä tulla, oli eniten kuulemamme vastaus ihmisiltä, jotka ohittivat kansalaisten neuvontatelttamme SuomiAreenalla viime viikolla.

Näin eivät sanoneet ainoastaan nuoret vaan myös jo selvästi eläkeikää lähestyvät, ja tokaisipa näin jokunen, joka taatusti oli jo edunsaajapuolella.

Eläke on sittenkin totta

Toistimme kuitenkin sitkeästi sanomaa ”Eläke on totta”, ETK:n ja Kevan yhteisen SuomiAreenan osaston mukaisesti.

Viikon aikana saaduissa tuhansissa asiakaskontakteissa ilmeni, että todellisuus on monen kohdalla myönteisesti aivan erilainen. Esimerkiksi useat yllättyivät, että eläkkeelle pääseekin 66- tai 67-vuotiaana, eikä suinkaan oletetussa iässä 75 tai jopa 80.

Kun juttuun päästiin, vaakakupissa oletettua loivemman eläkeiän nousun ohella edunsaajan hyväksi toimivat palkkakerroin, työntekijämaksun vähennyksen poistuminen ja erilaiset joustot. Arvatenkin osittaisen eläkkeen ehdot kiinnostivat eniten.

– Ja parantaahan myös eläkeiän nousu pidentyvine kertymäaikoineen jatkossa alkavia eläkkeitä, muistutimme asiakkaita.

Etk:laiset Marina Sirola, Anna-Stina Toivonen, Barbro Lillqvist ja karhukaupunki Poriin itseoikeutetusti sopiva ”EläkeNalle” Kimmo Kontio jaksoivat hymyillä ennätyshelteistä huolimatta vielä päätöspäivän perjantain lopussa.

Haastava asiakas on paras asiakas

Vaikka hyviä uutisia oli kerrottavana runsaasti, lastenrattaita työnteleviä muistutettiin, että vanhempien kannattaa miettiä, että tulevan eläkkeenkin kannalta hoitovastuu pienen lapsen kotihoidosta jakautuisi tasaisesti.

Pori heinäkuisine tapahtumineen kokosi paikalle erilaisia ihmisiä aina 205-senttisestä pitkän ulkomaan uran tehneestä maajoukkuekoripalloilijasta 67-vuotiaaseen edelleen työssä jatkavaan teollisuuden työnjohtajaan.

Toki monet tarinat eivät olleet välttämättä kevyttä kuultavaa ja pelkkää menestystä.

Asiakkaiden joukossa oli myös syvästi eläkeasiaan perehtyneitä nuoria. Heidän kanssaan syntyi mielenkiintoisia keskusteluja eläkejärjestelmän oikeudenmukaisuudesta sukupolvien välillä ja monesta muusta.