Science-lehdessä väestön ja elintason suhteesta

Arvostetussa Science-lehdessä pohditaan syntyvyyden ja väestön ikääntymisen vaikutusta elintasoon. Tutkijoiden mukaan kulutus kehittyy myönteisimmin, kun syntyvyys on jonkin verran alle väestön uusiutumistason. Kansainväliseen tutkimusryhmään osallistuivat myös Risto Vaittinen ETK:sta ja Reijo Vanne Telasta.

Tutkijoiden mukaan kulutus henkeä kohden kehittyy myönteisimmin, kun syntyvyys on jonkin verran alle väestön uusiutumistason, joka on 2,1 lasta naista kohden. Suhteellisen alhainen syntyvyys (1,7–2 lasta) on sen sijaan haaste julkisten palveluiden rahoitukselle.

Erittäin alhainen syntyvyys (alle 1,5), joka vallitsee esimerkiksi Espanjassa, Italiassa tai Saksassa, johtaa alhaisempaan elintasoon kuin olisi mahdollista saavuttaa syntyvyyden tasolla, joka vallitsee esimerkiksi Ranskassa, Ruotsissa tai Suomessa. Syntyvyys on ollut Suomessa keskimäärin 1,82 lasta naista kohden 10 viime vuoden aikana.

Tiedot käyvät ilmi kansainvälisen tutkijaryhmän julkaisemasta tutkimuksesta joka hyödyntää 40 maan kansantalouden ikäryhmätilien aineistoa.  Ikäryhmätilit jakavat kansantalouden kulutuksen, tulonmuodostuksen ja tulonsiirrot eri ikäryhmille.

Eläketurvakeskuksen ekonomisti Risto Vaittinen ja Telan analyysitoimintojen johtaja Reijo Vanne ovat osallistuneet tutkimukseen Suomea koskevan aineiston tuottamisen osalta.

Tutkimusryhmän tiedote

Artikkeli on luettavissa Science-lehden tunnuksilla

Ronald Lee, Andrew Mason, and members of the NTA network, 2014 “Is Low Fertility Really a Problem? Population Aging, Dependency, and Consumption,” Science (346) 229-234