Mitä yrittäjän on tiedettävä ulkomaantyön YEL-vakuuttamisesta?

Myös yrittäjillä ulkomailla työskentely on yleistynyt. Yrittäjän on tärkeää selvittää eläkevakuutuksen ja sosiaaliturvan kiemurat jo ennen ulkomaille lähtöä.

Yrittäjällä saattaa olla epätietoisuutta, jatkuuko eläketurva katkeamatta myös ulkomaantyön aikana. Sosiaaliturvan määräytymisessä sillä on merkitystä, työskenteleekö kotimaassa vai ulkomailla.

Tilapäisesti ulkomailla työskentelevät yrittäjät voivat tietyin ehdoin pysyä Suomen työeläke- ja sosiaaliturvassa. Mutta monille saattaa tulla epämukavana yllätyksenä, että yrittäjän YEL-vakuutustakaan ei ole mahdollista jatkaa, jos Suomen sosiaaliturvaa ei sovelleta yrittäjän ulkomaantyöhön.

Asian voi hoitaa kuntoon jo ennen ulkomaille lähtöä. Eläketurvakeskus myöntää todistuksia Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta ja neuvoo ulkomaan työskentelyn vakuuttamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Vastikään laskutuspalveluyrityksille kohdennetussa tiedotteessa ohjeistettiin yrittäjien ulkomaantyön vakuuttamisesta. Pätevä yleisohje onkin, että yrittäjän on hyvä selvittää jo ennalta ulkomailla työskentelynsä vaikutukset YEL-vakuutukseensa ja muuhun sosiaaliturvaansa.

Työskentelymaasta ja työskentelyajasta riippuen enintään 1–5 vuotta ulkomailla työskentelevät yrittäjät voivat YEL-vakuuttaa työnsä edelleen Suomessa.

Lisätiedustelut:
Eläketurvakeskus, sähköpostitse ulkomaanasiat(at)etk.fi, puhelimitse 029 411 2816.

Aiheesta lähemmin: