Kuntoutusyhteistyö tuo tuloksia

Kolme viidestä työeläkekuntoutujasta palaa työelämään. Kuntoutuksen toimijoiden keskinäistä yhteistyötä kehitetään edelleen, jotta kuntoutuja saa tarvitsemansa tuen ja ohjautuu kuntoutukseen ilman turhia viiveitä.

Onnistuneen kuntoutuksen taustalla on motivoitunut kuntoutuja, toimiva yhteistyö ja vahva osaaminen. Työeläkelaitosten ja Kelan kesken on sovittu yhteistyömenettelystä kuntoutusasioissa.

Yhteistyö toimii hyvin, mutta parannettavaakin löytyy.

– Yhteistyö tuo hyviä tuloksia, kun pystymme palvelemaan kuntoutusasiakasta yhteisvoimin ja eri toimijoiden valmiudet ja osaaminen ennakolta huomioiden, toteaa lakiosaston yhteyspäällikkö Janne Pulkkinen Eläketurvakeskuksesta.

Kuntoutuskomitean ehdotukset taustalla

Kuntoutuksen uudistamiskomitea ehdotti työeläkelaitosten ja Kelan yhteistyön kehittämistä kuntoutusasioissa. Eläketurvakeskus ja Kela ryhtyvät toteuttamaan kuntoutuskomitean ehdotusten jatkovalmistelua ja mahdollisia myöhemmin tulevia lakimuutoksia.

– Samalla selviää, aiheuttaako nykyinen lainsäädäntö joitain turhia esteitä sujuvalle yhteistyölle, Pulkkinen kertoo.

Kuntoutustoimijat pyrkivät yhteistyön sujuvoittamisella siihen, että kuntoutuja saa tarvitsemansa tuen ja ohjautuu ilman viiveitä, sujuvasti ja oikeaan aikaan ammatilliseen kuntoutukseen.

Työeläkelaitosten ja Kelan yhteistyöhön liittyvien kuntoutuskomitean ehdottamien muutosten valmistelu alkaa sosiaali- ja terveysministeriössä todennäköisesti tulevana syksynä.

Aiheesta lisää:
Kuntoutuksen uudistamiskomitean ehdotukset (Valtioneuvoston julkaisuarkisto, 9.11.2017)
Kannattelevaa tukea kuntoutuksen kiipeilyseinälle (digiartikkeli Työeläke-lehdessä 2:2018)

Kuva: iStock