EU:n tähtikuvio kuultaa Ison-Britannian lipun alta.

Eläketurvakeskus seuraa Brexit-neuvotteluja

Britannia ja Euroopan unioni neuvottelevat, millä ehdoilla maa eroaa EU:sta. Eläketurvakeskus seuraa tilannetta. Kun lisätietoa neuvotteluista on saatavilla, ohjeistamme asiakkaitamme Britannian EU:sta eroamisen mahdollisista vaikutuksista.

Ison-Britannian hallitus jätti 29.3.2017 anomuksen maan eroamisesta Euroopan unionin jäsenyydestä. Tästä alkoi kahden vuoden neuvotteluaika, joka päättyy 29.3.2019.

Kaksi vaihtoehtoa eroneuvottelujen jälkeen

Britannian EU-eroneuvottelujen lopputulos ratkaisee, millainen asema Britannialla on 30.3.2019 alkaen.

Jos yhteiseen sopimukseen siirtymäajasta ja sen sisällöstä ei päästä, Britannia eroaa unionista heti ilman siirtymäaikaa. Eron myötä Britanniasta tulee EU:n ulkopuolinen valtio 30.3.2019 alkaen.

Jos erosopimus hyväksytään, sopimus määrittelee siirtymäajan 31.12.2020 asti. Siirtymäajan aikana Britanniaa pidetään EU-maana.

Toteutuessaan Britannian EU-ero tuo muutoksia muun muassa Britanniassa työskentelevien suomalaisten sosiaaliturvaan, kuten työeläkevakuuttamiseen.

Suomessa viranomaiset – työeläketurvan ja ulkomaantyön vakuuttamisen osalta Eläketurvakeskus – ohjeistavat eron mahdollisista vaikutuksista, kun lisätietoa neuvotteluista on saatavilla.

Eroneuvottelujen taustaa ja lisätietoa:

Kuva: Toby Melville/ Lehtikuva