Brexit voi vaikuttaa palveluihimme

Britannian eroaminen EU:sta vaikuttaa toteutuessaan sekä ulkomaantyön vakuuttamiseen (muun muassa A1-todistusten voimassaoloon) että eläkkeen hakemiseen. Vaikutukset riippuvat eron toteutumistavasta. Varaudumme tällä hetkellä eri skenaarioihin.

Seuraamme tilannetta ja viestimme tällä sivulla mahdollisista muutoksista asioiden tarkentuessa.

Usein kysyttyä brexitistä

A1-todistuksen voimassaolo brexitin jälkeen

Kysymys: Olen tällä hetkellä Britanniassa ja A1-todistukseni Suomesta on voimassa kesäkuun 2020 loppuun. Mitä todistukselleni tapahtuu?

Vastaus: Tilanteesi riippuu siitä, tuleeko erosopimus voimaan siirtymäaikoineen vai onko kyseessä Britannian ero ilman sopimusta. Myös työtilanteesi vaikuttaa todistuksen voimassaoloon (teetkö töitä vain Britanniassa vai useissa EU-maissa). Jos ero tapahtuu ilman sopimusta, ei A1-todistuksesi ole enää voimassa Britanniassa eropäivästä alkaen. Eläketurvakeskus tiedottaa tilanteesta enemmän, kun mahdollinen eropäivä varmistuu. Voit olla myös yhteydessä Eläketurvakeskukseen ja Kelaan asiasi selvittämiseksi.

Lähdössä työkomennukselle Britanniaan

Kysymys: Työkomennukseni Britanniassa alkaa huhtikuussa 2019 ja jatkuu huhtikuuhun 2021. Miten minun pitää toimia? Mitä jos lähden komennukselle vasta myöhemmin?

Vastaus: Työnantajasi voi hakea sinulle A1-todistusta Eläketurvakeskuksesta. Mahdollinen brexit vaikuttaa myös A1-todistusprosessiin. Jos ero tapahtuu ilman sopimusta, A1-todistusta ei voida myöntää enää eron jälkeiselle ajalle eikä jo myönnetty todistus ole eropäivän jälkeen enää voimassa.

Britannian myöntämän A1-todistuksen voimassaolo

Kysymys: Olen tullut Suomeen Britanniasta syyskuussa 2018 ja A1-todistukseni on voimassa syyskuulle 2020. Pysynkö edelleen Britannian sosiaaliturvassa todistuksen voimassaoloajan?

Vastaus: Tilanteesi riippuu siitä, tuleeko erosopimus voimaan siirtymäaikoineen vai onko kyseessä Britannian ero ilman sopimusta. Jos ero tapahtuu ilman sopimusta, A1-todistuksesi ei ole enää voimassa eropäivästä alkaen. Tässä tilanteessa ole yhteydessä Britannian A1-todistuksen myöntäneeseen viranomaiseen.

Brexitin vaikutus Suomen maksamiin työeläkkeisiin

Kysymys: Asun Britanniassa ja saan Suomesta työeläkettä, vaikuttaako brexit eläkkeeni maksamiseen?

Vastaus: Brexit ei vaikuta työeläkkeesi maksamiseen. Työeläkkeet maksetaan Suomesta kaikkialle maailmaan, eli myös Britanniaan aina riippumatta siitä, millainen brexit tulee olemaan.

Mitä minun pitäisi tehdä ennen/jälkeen brexitin?

Kysymys: Mitä minun pitäisi tehdä ennen/jälkeen brexitin?

Vastaus:

  • Ole yhteydessä Eläketurvakeskukseen ja Kelaan Suomessa, ja tarvittaessa vastaaviin viranomaisiin Britanniassa.
  • Jos olet työskennellyt Britanniassa, pyydä tästä kirjalliset tiedot ja säilytä asiakirjat huolellisesti.

Lisää brexististä:

Brexit-tilanteesta aiemmin uutisoitu:

Linkit palveluihimme, joihin brexit vaikuttaa toteutuessaan:

Tiedustelut ja yhteydenotot:
ulkomaanasiat(at)etk.fi

Kuva: Toby Melville/ Lehtikuva