Brexit vaikuttaa palveluihimme

Britannian eroaminen EU:sta vaikuttaa sekä ulkomaantyön vakuuttamiseen (muun muassa A1-todistusten voimassaoloon) että eläkkeen hakemiseen.

Tämän hetkinen tilanne on se, että Britannian eron EU:sta on määrä tulla voimaan 1.2.2020. Erosopimuksen myötä alkaa vuoden 2020 loppuun kestävä siirtymäaika, jonka aikana jatketaan EU:n nykysäännöillä.

Nykysäännöillä jatkaminen vuoden 2020 ajan tarkoittaa muun muassa sitä, että Britanniaan lähtevälle lähetetylle työntekijälle voidaan antaa edelleen hakemuksesta A1-todistus. Myös työeläkkeet maksetaan normaalisti Britanniaan, sekä Britanniaan kertynyt eläke maksetaan Suomeen EU-sääntöjen mukaisesti.

Vuoden 2020 aikana EU:n ja Britannian on tarkoitus neuvotella tulevista suhteista, muun muassa maiden välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvasta.

Usein kysyttyä brexitistä

A1-todistuksen voimassaolo brexitin jälkeen

Kysymys: Olen tällä hetkellä Britanniassa ja A1-todistukseni Suomesta on voimassa kesäkuun 2020 loppuun. Mitä todistukselleni tapahtuu?

Vastaus: Tilanteesi riippuu siitä, tuleeko erosopimus voimaan siirtymäaikoineen vai onko kyseessä Britannian ero ilman sopimusta. Myös työtilanteesi vaikuttaa todistuksen voimassaoloon (teetkö töitä vain Britanniassa vai useissa EU-maissa). Jos ero tapahtuu ilman sopimusta, ei A1-todistuksesi ole enää voimassa Britanniassa eropäivästä alkaen. Eläketurvakeskus tiedottaa tilanteesta enemmän, kun mahdollinen eropäivä ja -tapa varmistuu. Voit olla myös yhteydessä Eläketurvakeskukseen ja Kelaan asiasi selvittämiseksi.

Työntekijä työskentelee useissa EU-maissa, myös Britanniassa

Kysymys: Työntekijämme työskentelee useissa EU-maissa ja käy kuukausittain myös Britanniassa. Pitääkö meidän varautua johonkin toimenpiteitisiin brexitin myötä? Hänelle on myönnetty usean maan A1-todistus kesäkuuhun 2020 saakka.

Vastaus: Vaikutukset työntekijänne A1-todistukseen ja sosiaaliturvaan riippuvat, millä tavalla Britannia tulee eroamaan EU:sta. Jos ero tapahtuu ilman sopimusta, usean maan työntekijän A1-todistus lakkaa olemasta voimasta Britannian työn osalta. Muiden maiden osalta todistus on normaalisti voimassa myöntöpäivään saakka. Sopimuksettoman eron tapahtuessa työnantaja saattaa olla velvollinen jatkossa maksamaan sosiaalivakuutusmaksuja myös Britanniaan, siellä tehdyn työn osalta. Tämä teidän kannattaa selvittää Britanniasta. Jos ero tapahtuu sopimuksen kanssa, A1-todistus voi olla voimassa mahdollisen siirtymäajan loppuun. Eläketurvakeskus tiedottaa tilanteesta ja vaikutuksista tarkemmin, kun brexitin lopullinen toteutumistapa selviää.

Lähdössä työkomennukselle Britanniaan

Kysymys: Työkomennukseni Britanniassa alkaa ensi kuussa ja jatkuu huhtikuuhun 2021. Miten minun pitää toimia? Mitä jos lähden komennukselle vasta myöhemmin?

Vastaus: Työnantajasi voi hakea sinulle A1-todistusta Eläketurvakeskuksesta. Mahdollinen brexit vaikuttaa myös A1-todistusprosessiin. Jos ero tapahtuu ilman sopimusta, A1-todistusta ei voida myöntää enää eron jälkeiselle ajalle eikä jo myönnetty todistus ole eropäivän jälkeen enää voimassa. Jos ero tapahtuu sopimuksen kanssa, myönnetty A1-todistus voi olla voimassa, kuitenkin enintään sopimuksen siirtymäajan loppuun saakka.

Britannian myöntämän A1-todistuksen voimassaolo

Kysymys: Olen tullut Suomeen Britanniasta syyskuussa 2018 ja A1-todistukseni on voimassa syyskuulle 2020. Pysynkö edelleen Britannian sosiaaliturvassa todistuksen voimassaoloajan?

Vastaus: Tilanteesi riippuu siitä, tapahtuuko Britannian ero sopimuksen kanssa vai ilman sopimusta. Jos ero tapahtuu ilman sopimusta, A1-todistuksesi ei ole enää voimassa eropäivästä alkaen. Lisätietoja voit kysyä Britannian A1-todistuksen myöntäneeltä viranomaiselta.

Apurahansaaja Britanniassa

Kysymys: Työskentelen parhaillaan apurahansaajana Britanniassa, minulla on myönnetty apuraha ja A1-todistus tänne vuoden 2020 loppuun saakka. Mitä sosiaaliturvalleni tapahtuu brexitin myötä?

Vastaus: Brexitin vaikutus sosiaaliturvaasi riippuu Britannian erotavasta. Sopimuksettoman eron tilanteessa A1-todistuksesi lakkaa olemasta voimassa eropäivän jälkeen. Jos taas Britannia eroaa sopimuksen kanssa, todennäköisesti A1-todistuksesi voi olla mahdollisen siirtymäajan edelleen voimassa. Erotavalla on vaikutusta myös muuhun sosiaaliturvaasi, josta voit tiedustella lisää Kelasta. Tiedotamme asiasta tarkemmin heti kun lopullinen Britannian erotapa selviää.

Brexitin vaikutus Suomen maksamiin työeläkkeisiin

Kysymys: Asun Britanniassa ja saan Suomesta työeläkettä, vaikuttaako brexit eläkkeeni maksamiseen?

Vastaus: Brexit ei vaikuta työeläkkeesi maksamiseen. Työeläkkeet maksetaan Suomesta kaikkialle maailmaan, eli myös Britanniaan aina riippumatta siitä, millainen brexit tulee olemaan. Erotapa vaikuttaa kuitenkin mahdollisesti työeläkkeen hakuprosessiin. Tiedotamme asiasta tarkemmin lopullisen brexit-ratkaisun selvittyä.

Mitä minun pitäisi tehdä ennen/jälkeen brexitin?

Kysymys: Mitä minun pitäisi tehdä ennen/jälkeen brexitin?

Vastaus:

  • Ole yhteydessä Eläketurvakeskukseen ja Kelaan Suomessa, ja tarvittaessa vastaaviin viranomaisiin Britanniassa.
  • Jos olet työskennellyt Britanniassa, pyydä tästä kirjalliset tiedot ja säilytä asiakirjat huolellisesti.

Lisää brexististä:

Brexit-tilanteesta aiemmin uutisoitu:

Linkit palveluihimme, joihin brexit vaikuttaa toteutuessaan:

Tiedustelut ja yhteydenotot:
ulkomaanasiat(at)etk.fi

Kuva: Toby Melville/ Lehtikuva