Rannikkokalastaja Heikki Salokangas

Työeläke-lehti: Työ yhä moninaisempaa

Uusin Työeläke-lehti kertoo työtä tekevistä ja työn tekemisen eri tavoista. Yhä enemmän on heitä, joiden ansiot ja eläketurva kertyvät pienistä puroista. Lehti tutustuu myös katoavaan perinteiseen ammattikuntaan reportaasissa ammattikalastajasta.

Lokakuun Työeläke-lehden kansiaiheessa rannikkokalastaja Heikki Salokangas (kuvassa) kertoo työstään Selkämerellä.

– Merelle on mentävä, jos aikoo saada jotakin, sanoo Porin edustalla kalastava Salokangas.

Aina työn tekeminen limittyy ihmisten arkeen. Useilla myös eläke osuu joustavasti työnteon lomaan, sillä osittaisen vanhuuseläkkeen ottaneista useimmat jatkavat työntekoa.

Harvoilla kuitenkaan työ alkaa ja loppuu on–off -kytkimen tapaan. Epätyypillisen työnteon tyypillisen tarinan kertoo lehdessä apurahakirjailija Elina Rouhiainen. Hänellä ansiot tulevat pienistä puroista, ja niiden vakuuttamisen hän on kokenut hankalaksi.

– Ongelma systeemissä on se, että sinun oletetaan olevan jotakin päätoimisesti. Se ei vaan enää nykypäivänä kovin usein mene niin, Rouhiainen sanoo.

Apurahansaajan turvan taso perustuu vuosittaiseen työtuloon samaan tapaan kuin yrittäjien lakisääteisessä eläkevakuutuksessa. Melan vakuuttamisasiantuntija Leena Vehkomäki kertoo lehdessä, että työn vakuuttamisella apurahansaaja varmistaa turvaansa silppuuntuvassa arjessa.

Ulkomaantyöskentely yhä yleisempää

Työn moninaisuuden näkökulma laajenee lehdessä ulkomaantyön vakuuttamisratkaisuihin. Niissäkään eteen tulevat tilanteet eivät ole yksinkertaisia.

Ulkomaille työhön lähtevä voi säilyttää kytkennän kotimaan sosiaaliturvaan ja etuisuuksiin. Tällöin hänen tulee osoittaa A1-todistuksella, että turva seuraa kotimaasta mukana.

Todistus tarvitaan jo työskentelyn alussa, ja sen myöntää Suomesta mukaan Eläketurvakeskus.

– Kätevintä on jättää hakemus sähköisessä hakemispalvelussa, jolloin käsittely nopeutuu, kertoo kehityspäällikkö Karoliina Nurmi Eläketurvakeskuksen lakiosastolta.

Työeläke 4:2018 (digilehteen).

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Näin saat digilehden aina tuoreeltaan itsellesi. Työeläke-lehti kertoo tarinoita, henkilökuvia ja asiantuntija-artikkeleita työeläketurvasta faktapohjalta.

Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti, jota julkaisee Eläketurvakeskus.

Lisätietoja:
päätoimittaja Kati Kalliomäki, 050 330 1343, kati.kalliomaki(at)etk.fi
toimituspäällikkö Anne Iivonen, 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi

Kuva: Tomi Glad