Tarja Pajunen ja Maria Vaalavuo torikahvilassa

Työeläke-lehti: Terveyden hintalappu yllättää

Sote-palvelujen käyttäjinä eläkkeensaajat saavat hyödykseen verovaroin kustannettuja tulonsiirtoja. Kesäkuun Työeläke-lehdessä poraudumme ydinkysymyksen: kuka palveluja käyttää ja minkä osuuden käyttäjä maksaa asiakasmaksuina itse.

Sote-palvelujen kustannuksiin paneutunut tutkija Maria Vaalavuo osoittaa, että eläkeläinen saa palveluja hyödykseen 6 500 euron arvosta vuodessa. Hintalappu on yleistys. Suuri osa eläkkeensaajista käyttää palveluita vähemmän. Pieni joukko moninkertaisesti.

Moni ei ole tullut ajatelleeksi, että eläkeläisten enemmistö käyttää palveluita varsin vähän.

– Esimerkiksi joka toinen eläkeläinen käyttää sote-palveluita alle tuhannen euron arvosta vuodessa, Vaalavuo sanoo.

Eläkkeen riittävyyttä terveyden hoitamiseen miettii etenkin pientä työeläkettä saava tai kansaneläkkeen varassa elävä. Eläkkeen riittämistä pohtivat myös sote-palveluita eniten tarvitsevat yli 85-vuotiaat.

Lehden toimittaja tapasi torikahvilla Hakaniemen torilla Helsingissä Eläkkeensaajien keskusliiton sosiaalipoliittisen asiantuntijan Tarja Pajusen.  Hän työnsä puolesta ymmärtää varsin hyvin, miksi palvelujen hinnat mietityttävät eläkeläisiä.

– Moni ikäihminen asuu pitkäkestoisessa laitoshoidossa tai palveluasunnossa. Niissä asiakasmaksut määräytyvät asiakkaan tulojen mukaan, Pajunen kertoo.

Puolet viisikymppisistä ei tunne omaa eläkettään

Työeläke-lehden asiantuntijalta-palstalla ekonomistit Satu Nivalainen ja Sanna Tenhunen perkaavat kyselytutkimuksen tuloksia. Kirjoituksessaan he osoittavat, että eläkkeen määrään vaikuttavilla taloudellisilla kannustimilla on merkitystä vain pienelle osalle suomalaisista.

Eläketurvakeskuksen kyselytutkimuksessa vain alle puolet osasi arvioida tulevan eläkkeensä. Ja peräti yli puolet vastaajista ei tuntenut elinaikakertoimen vaikutusta.

Liiteosassa lehti kertoo työeläkevakuuttajien tilinpäätöstiedot. Havainnollinen työeläkerahavirtojen visualisointi kertoo, ketkä työeläkkeen rahoittavat ja miten rahat lopulta päätyvät eläkkeensaajan taskuun.

Digilehteen, Työeläke 3:2018

Digilehti sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje. Tarinoita, henkilökuvia ja asiantuntija-artikkeleita luotettavasti ja viihdyttävästi on paketoitu Työeläke-lehden uuteen uutiskirjeeseen.

Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti, jota julkaisee Eläketurvakeskus.

Lisätietoja:
päätoimittaja Kati Kalliomäki, 050 330 1343, kati.kalliomaki(at)etk.fi
toimituspäällikkö Anne Iivonen, 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi