Eläkkeetön tulevaisuus?

Digitalisaatio tulee viemään työn ja leivän, kuten Pauli Forma kirjoitti omassa blogissaan. Maailman digitalisoituessa analoginen eli manuaalinen työ vähenee. Yhdysvalloista on ennustettu häviävän 5 miljoonaa työpaikkaa eli noin 4 % työväestä vuoteen 2020 mennessä. Työn väheneminen tapahtuu nimenomaan valkokaulusaloilta.

EVAn vastajulkaistut Robotit töihin -raportin mukaan Suomestakin voitaisiin korvata 7 % töistä automatisoinnilla seuraavan 20 vuoden kuluessa. Toisaalta International Federation of Robotics on vuonna 2011 teettämässään tutkimuksessa todennut, että kuudessa tutkimuksen kohteena olleessa maassa noin miljoona robottia ovat itse asiassa luoneet kolme miljoonaa uutta työpaikkaa.

Vanhentuva ja ajastaan jälkeen jäänyt työ ja ennen kaikkea tuntemamme työtehtävät, tämän ajan kärrynpyörien tekemiset, tulevat loppumaan. Iso osa esimerkiksi nykypäivän esimiestyöstä on juuri vanhentuvaa, korvattavissa olevaa työtä. Monen esimiehen aika kuluu erilaisten listojen ja arvioiden laadinnassa, tehtävissä, jotka voisi kunnollisen pohjadatan perusteella tehdä konekin. Objektiivisesti faktapohjalta, ilman pärstäkertoimiin perustuvia mutu-arviointeja.

Millaisia ammatteja sitten tulevaisuudessa on? Robotit ovat huonoja ainakin vielä toistaiseksi luovuutta vaativissa tehtävissä, neuvottelemisessa ja suostuttelussa, ylipäänsä tunneälyä vaativissa tehtävissä. Joku vääräleuka saattaa tosin ajatella, että niin on osa ihmisistäkin ja esimiehet erityisesti.

Osa kunnolla tehdystä esimiestyöstä on juuri tunneälyn taitoja vaativia työtehtäviä. Tunneälyttömille esimiehille ei tulevaisuudessa ole enää kysyntää, kun ne työt, joihin tällaiset henkilöt kykenevät, hoidetaan automatisoidusti. Nykyisenkaltainen esimiestyö korvautuukin yhä enenevässä määrin valmentavalla esimiestyöllä, Taneli Tikka kirjoittaa EVAn raportissa. Työhyvinvoinnin kannalta erinomainen kehityssuunta.

Selfieiden postaamisesta eläkkeelle

Nyt jo on ihmisiä, jotka elättävät itsensä esimerkiksi sosiaalisella medialla ja näyttelemällä itseään, osa jopa hyvinkin tuottoisasti. Amerikkalaiset Kardashianin sisarukset tunnetaan jopa täällä Pohjolan perukoilla.

2050 -luvulla saattavat Suomessakin jäädä vanhuuseläkkeelle ensimmäiset päätoimiset somettajat. Joku heistä on mahdollisesti joutunut jäämään työkyvyttömyyden takia eläkkeelle jo aiemminkin, kun käden liikeradat eivät enää taivu mobiililaitteen kosketusnäytön vaatimiin liikkeisiin eikä suu mutristu duck face -poseeraukseen. Kuulostaa huvittavalta ja epäuskottavalta, mutta jos elinkeinosi on kymmeniä vuosia ollut selfieiden postaaminen sosiaaliseen mediaan, niin työkyvyttömyys voi syntyä meille normi-toimistorotille aivan käsittämättömistä asioista.

Toki on niitäkin, joiden mukaan tulevaisuudessa voi edessä olla ihmistyötön maailma, kun kognitiivinen automaatio pääsee näyttämään todelliset mahdollisuutensa ja olemme oppineet ohjelmoimaan koneisiin sen niistä vielä puuttuvan tunneälynkin. Pakko myöntää, että varsin häiritsevä, mutta älyllisesti kiehtova skenaario.

Pääsemme pohjimmaisten filosofisten pohdintojen äärelle: Mitä ihminen on ilman työtä? Tänäkin päivänä jotkut meistä joutuvat pohtimaan omaa identiteettiään saatuaan pitkän työuran jälkeen irtisanomiskirjeen kouraansa. Mutta mitä jos koko ihmiskunta ei enää tekisi mitään edes etäisesti työksi tunnistettavaa?

Yksi asia lienee myös varmaa: jos näin joskus hamassa tulevaisuudessa tulisi käymään, emme jäisi enää eläkkeellekään. Vai mistä jäisimme eläkkeelle tuon kaltaisissa olosuhteissa? Syntymisestäkö?