Blogilistaus
24.11.2022 Jaakko Aho

Yksityisen sektorin työeläkevaroja (TyEL) on noin 160 miljardia euroa. Se on yhdeksän kertaa vuosittain maksettavien eläkkeiden määrä. Tässä kirjoituksessa havainnollistan eläkevarojen ja työeläkemaksujen roolia eläkkeiden maksussa.

Työeläkeala oli vuosituhannen alussa minulle uusi tuttavuus. Koulutuskalvolla vakuutusmatemaatikkoa eli aktuaaria verrattiin oravaan, joka kerää tammenterhoja talvivarastoon. Nyt yksityisten palkansaajien työeläkevakuutuksessa on TyEL-eläkevaroja noin 160 miljardia euroa. Se on yhdeksän kertaa vuosittain maksettavien eläkkeiden määrä. Eläkevarat riittävät siis hyvin ensi talven yli, mutta miten varaudutaan kaukana tulevaisuudessa maksettaviin eläkkeisiin.

Osittainen rahastointi on varautumista tulevaan

Työeläkejärjestelmä on osittain rahastoiva. TyEL-eläkevaroista noin 10 miljardia euroa on ns. tulevan talven varalle ja loput 150 miljardia on varattu vuosikymmenien yli kantaviin eläkelupauksiin. Maksettujen TyEL-eläkkeiden määrä on tänä vuonna noin 18 miljardia euroa.

Työeläkejärjestelmän rahoitussäännöt on kirjattu aktuaarien valmistelemiin laskuperusteisiin ja muihin perusteisiin. Työeläkelainsäädäntö määrittelee reunaehdot rahoitussäännöille ja perusteiden tulee olla sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymiä. Perusteet ja niiden perustelut on julkaistu ETK:n säädöspalvelussa, mutta niiden ymmärtäminen vaatii erityistä asiantuntemusta.

Kymmenien miljardien sijoituspuskuri

TyEL:n eläkevarat ja rahavirrat tilasto kertoo, miten TyEL:n eläkevarat ja rahavirrat osittuvat laskuperusteiden mukaisesti. Noin 160 miljardin eläkevaroista vajaat 100 miljardia euroa on lukittu vanhuuseläkkeitä ja 5 miljardia työkyvyttömyyseläkkeitä varten. Lopuista varoista suurin osa puskuroi sijoitustoimintaa.

Vuoden 2021 sijoitustuotot olivat ennätykselliset 22 miljardia euroa kasvattaen sijoituspuskureita 17 miljardilla eurolla. Loput 5 miljardia euroa siirtyivät vanhuuseläkerahastoihin. Toisaalta esimerkiksi vuonna 2018 sijoitukset tuottivat tappiota 2 miljardia euroa ja silti sijoituspuskureista siirrettiin vanhuuseläkerahastoihin vajaat 5 miljardia euroa. Kuluva vuosi näyttää pahasti samansuuntaiselta.

Vakuutusmaksuista vain osa jää rahastoihin

Varsinaisten vanhuuseläkerahastojen määrä on tällä hetkellä vajaat 100 miljardia euroa. ETK:n vastuuvelkatilasto näyttää, että tästä yli puolet on varattu työikäisten vanhuuseläketurvaa varten.

Vuonna 2021 TyEL:n mukaisia vanhuuseläkkeitä maksettiin 14 miljardia euroa. Tästä vajaa neljännes katettiin vanhuuseläkerahastoilla. Jos vanhuuseläkkeet katettaisiin kokonaan rahastoilla, koko rahastointitarve olisi nelinkertainen eli 400 miljardia euroa.

Vuonna 2021 TyEL-vakuutusmaksujen määrä oli reilut 15 miljardia euroa. Se on reilut 24 prosenttia palkkasummassa. Vakuutusmaksuista suurin osa, noin 13 miljardia, käytettiin samana vuonna maksettuihin eläkkeisiin. Tätä vastaava puskurirahasto oli vuoden 2021 lopussa vajaat 9 miljardia euroa. Se tasaa suhdanteita, mutta puskurin liikkumavara on rajallinen.

Onko tammenterhoja talvivarastoon keräävä orava onnistunut vertaus TyEL-rahastointiin? Wikipedia: ”… Orava ei horrosta tai nuku talviunta. Ruokaa se saa syksyllä keräämistään varastoista, jotka se löytää talvella muistinsa ja hajuaistinsa avulla … Oravat keräävät osan ruoastaan lukuisiin kätköihin, joita ne hyödyntävät talvisin. Oravat istuttavat vuosittain tuhansia puita vahingossa, koska ne kätkevät terhoja ja unohtavat osan niiden kätköpaikoista… Ehkä jossain määrin, mutta eläkevarojen käyttöä on tarkkaan säänneltyä ja seurattua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.