Skip to main content

Sukupuolten välinen eläke-ero korostuu tulohaitarin ääripäissä

Vuonna 2015 vanhuuseläkkeelle siirtyi n. 55 000 henkilöä. Heistä naisten eläke oli keskimäärin 1 515 euroa ja miesten 2 083 euroa.

Erityisen suuria sukupuolten väliset erot olivat yli 4 000 euron eläkkeelle siirtyneillä, joista 80 % oli miehiä. Yli 4 000 euron eläkkeeseen ylsi 5 % uusista eläkeläisistä.

– Tilanne kertoo miesten roolista ja asemasta Suomen työelämässä, sanoo tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino.

Lisää Suomen työeläkkeensaajat -tilastosta

Työttömyysputki vai syrjintälupa

Politiikan huipulta räväytettiin taas: armahdus ikääntyneille pitkäaikaistyöttömille ja eikun eläkkeelle. Ajatus siitä, että työttömyysputkesta pääsisi kertalaakista eläkkeelle, kantaa inhimillisyytensä vuoksi, mutta ikärakenteesta johtuvaa ongelmaa se ei hoida. Temppu ei myöskään hoitaisi työmarkkinoilla jylläävää epäluuloa ikääntyneitä kohtaan, kirjoittaa Akavan työelämäjohtaja Maria Löfgren blogissaan.

eläkkeiden indeksointi

Työeläkeindeksi on esiintynyt tiheään tahtiin julkisessa keskustelussa. ETK on arvioinut kansalaisaloitteen mukaisen indeksimuutoksen vaikutuksia.
(06.04.) Eläkkeiden ja ansioiden kehitys – mitä indeksit kertovat? Johtaja Mikko Kauton blogi-kirjoitus
(31.03.) Arvioita työeläkeindeksin muuttamisesta palkkatasoindeksiksi
(03.02.) Koottua tietoa eläkeindeksistä

@ETKINFO

  • Our Twitter feed is currently unavailable but you can visit our official twitter page @ETKINFO.
Työkyvyttömyyseläkkeellä vietetty aika on lyhentynyt merkittävästi vuosikymmenessä, runsaat neljä kuukautta. Sukupuolten väliset erot ovat tasoittuneet, mutta ero matalan ja korkean koulutustason välillä on edelleen yli kaksinkertainen.